Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boete voor mantelzorg: uitstel is afstel?

Goed nieuws voor wie zorgt voor een naaste en een AOW-uitkering heeft. De mantelzorgboete voor mensen met AOW wordt uitgesteld naar 1 januari 2018. ‘Die boete moet helemaal van tafel.’
mantelzorg
Er was onderzoek nodig naar het effect van de mantelzorgboete op de keuze voor mantelzorg. - Foto: ANP XTRA

Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft onderzoek laten doen naar de effecten van de zogenoemde kostendelersnorm. Deze houdt in dat huishoudens waarin mensen met een uitkering wonen, op hun uitkering worden gekort omdat zij de kosten van het levensonderhoud kunnen delen. Dit wordt de Mantelzorgboete genoemd. Voor mensen met een AOW-uitkering wordt de mantelzorgboete nu uitgesteld. Voor andere uitkeringen is de mantelzorgboete al op 1 januari 2015 ingegaan of gaat op 1 juli in. Deze mantelzorgboete wordt niet uitgesteld.

Mantelzorgboete

Het besluit van Klijnsma om de zogenoemde “mantelzorgboete” uit te stellen is niet nieuw. De kostendelersnorm voor mensen met een uitkering zou op 1 januari 2015 ingaan, maar is voor een aantal uitkeringen uitgesteld tot 1 juli. De kritiek is dat de norm de door het kabinet gewenste uitbreiding van mantelzorg zou tegenhouden. Er was onderzoek nodig naar het effect van de kostendelersnorm op de keuze voor mantelzorg. Uit het onderzoek blijkt dat voor sommige mensen de boete een negatieve invloed kan hebben op de keuze voor mantelzorg. En dat er meer onderzoek nodig is. De invoering van de mantelzorgboete voor mensen met een AOW-uitkering wordt nu wel uitgesteld tot 1 januari 2018.

Waarom de mantelzorgboete van tafel moet. De kostendelersnorm is vorig jaar ook besproken in de Eerste Kamer. De plannen zijn toen een jaar uitgesteld, maar de Eerste Kamer zou de wetswijziging alsnog van tafel kunnen vegen. Lees meer>>

Kostendelersnorm

Het uitstel voor AOW’ers is een opsteker voor Mezzo, belangenvereniging voor mensen die zorgen voor een ander. Mezzo verwacht dat staatssecretaris Jetta Klijnsma de gehate kostendelersnom voorgoed laat vallen: ‘In de praktijk treft deze boete mantelzorgers die gaan wonen bij degene voor wie zij zorgen, of die hun ouder(s) in huis opnemen. In een tijd dat de overheid nadrukkelijk aan mensen vraagt om voor elkaar te zorgen, moet dit ook juist gemakkelijker worden.’ Mezzo blijft zich verzetten tegen de kostendelersnorm voor alle uitkeringen.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer zijn een aantal partijen ook geen fan van de mantelzorgboete, zo bleek uit de Kamerdiscussie. PvdA-Kamerlid John Kerstens noemt Klijnsma’s besluit een mooie eerste stap. ‘Wat de PvdA betreft, komt van uitstel afstel. We moeten mantelzorg stimuleren, niet frustreren.’ De VVD sluit zich aan bij het besluit van Klijnsma. De SP vindt dat de hele mantelzorgboete van tafel moet: ‘Dus ook voor wajong, bijstand, en andere uitkeringen.’ Ook het CDA is altijd tegen de mantelzorgboete geweest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.