Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boerenbond LLTB: Zorgboerderijen kunnen bezuinigingen helpen opvangen

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) gaat Limburgse gemeenten attent maken op de mogelijkheid om zorgboerderijen in te schakelen bij het opvangen van mensen die door kabinetsbezuinigingen buiten de boot vallen. Samen met de veertig aangesloten zorgboerderijen werkt de LLTB aan een aanbod, waarin onder meer kwaliteit en de voorwaarden collectief zijn geregeld.
Boerenbond LLTB: Zorgboerderijen kunnen bezuinigingen helpen opvangen

Door de bezuinigingen op de AWBZ zullen veel zorgvragers een beroep moeten doen op de gemeenten, aldus de Limburgse boerenbond LLTB. Daar ligt in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), sociale werkvoorziening en WWB (Wet Werk en Bijstand) de opdracht om mensen te helpen bij hun terugkeer in de samenleving of het arbeidsproces. Van het kabinet hebben de gemeenten hiervoor echter nauwelijks budget gekregen.

Geen recht op zorg
De afgelopen week is volgens de LLTB aan verschillende cliënten van Limburgse zorgboederijen te verstaan gegeven, dat zij vanaf 1 januari 2010 geen recht meer hebben op zorg. ‘De zorgboeren vinden dit een zeer ongewenste ontwikkeling, omdat mensen met een serieuze zorgvraag daarmee van hulp verstoken dreigen te blijven. Het probleem is zeker niet specifiek voor cliënten van zorgboerderijen, maar geldt ook voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen bij reguliere zorginstellingen.’

Zinvolle dagbesteding
De Limburgse LLTB-zorgboeren denken dat zij een deel van de problemen van gemeenten kunnen oplossen. Zorgboerderijen bieden een zinvolle dagbesteding met als kenmerkende elementen de persoonlijke aandacht, de ruimte op het platteland en de gunstige invloed van het samenwerken in kleine groepen.
 
Kwaliteitsverbetering
De LLTB zal na de zomer de Limburgse gemeenten benaderen met het aanbod om een deel van de taken van de gemeenten op het gebied van zorg in te vullen. Daarbij is het voor de aangeboden zorg belangrijk, dat de bij de LLTB aangesloten zorgboeren werken met een kwaliteitssysteem. In de provincie Limburg is de samenwerking en kennisuitwisseling gericht op kwaliteitsverbetering van de zorgboerderij het verst gevorderd in Nederland.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: LLTB

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.