Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strijd voor mensenrechten

‘Wij staan op!’, is een groep van tien jongvolwassenen met een beperking. Zij willen de positie van mensen met een beperking verbeteren en roepen de regering op meer haast te maken met de ratificatie van het VN-verdrag voor mensen met een beperking.
Marcel Kolder

Ik ken ze bijna allemaal persoonlijk, het zijn mooie gedreven mensen. Met Pauline Gransier en Jiska Ogier in de frontlinie. Ze brengen onder andere een manifest uit waarin zij het VN-verdrag in concrete eisen hebben omgezet. Een manifest voor vrijheid, gelijkheid en menselijkheid. Een oproep aan de Nederlandse samenleving om de manier waarop zij naar gehandicapten kijkt en daarmee omgaat te kantelen.

Ze willen volledig en daadwerkelijk deelnemen aan de samenleving en daarin worden opgenomen, maar ervaren veel tegenwerking en onbegrip. Zij willen niet langer door politiek of samenleving gezien worden als speciale zorgvragers of hulpbehoevenden. Zij willen behandeld worden als gelijkwaardige mensen.

In het manifest staan twaalf stellingen aan die volgens volgens deze groep belangrijk en sturend zijn voor onze samenleving:

1.Vertrouwen moet de basis zijn van al het handelen
Maak een einde aan overbodige en overvloedige controles bij de aanvraag van hulpmiddelen en ga uit van vertrouwen.

2.Bureaucratie moet voorkomen worden door administratieve processen efficiënt uit te voeren
Wij moeten soms meermalen onze handicap bewijzen bij verschillende peronen, voordat we ergens recht op hebben. Dat kost veel tijd en energie.
3.Maatschappelijke inclusie begint bij regulier onderwijs
Door al vroeg in het onderwijs zo min mogelijk onderscheid te maken, wordt inclusie de norm.
4.Gelijkheid creëren door beeldvorming die uitgaat van het individu
Door de samenleving nadrukkelijk via de media te informeren en kinderen al vanaf het basisonderwijs te onderwijzen over mensen met een handicap, worden wij eerder gezien als gelijkwaardige deelnemers aan de maatschappij.
5.Onjuiste bejegening door verkeerde opvattingen dient te worden opgeheven
De samenleving moet zich realiseren dat wij allemaal gelijk zijn in het anders zijn. Wij willen als mens worden gezien
6.Toegankelijkheid van gebouwen moet de norm zijn
Toegankelijkheid van gebouwen tot uitgangspunt maken en in beeld brengen geeft ons de vrijheid om zonder beperkingen te participeren
7.Openbaar vervoer moet toegankelijk en zonder hindernissen zijn
Het openbaar vervoer moet toegankelijk gemaakt worden zodat iedereen er zonder assistentie mee kan reizen. Tot die tijd moet erin voorzien worden dat men, waar nodig, altijd met assistentie kan reizen.
8.Wij zouden niet méér moeten betalen voor onze gezondheid ten gevolge van onze handicap dan iemand zonder handicap
Door kosten die handicap-gerelateerd zijn maatschappijbreed te dragen, ontstaat voor ons een financieel gelijkwaardige situatie. Laat ons niet betalen voor het feit dat we een blijvende beperking hebben.
9.Onze zorgvraag moet geen belemmering zijn om te kunnen verhuizen
Iedereen moet evenveel vrijheid hebben om te verhuizen zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor zorgvoorzieningen
10.Een hulpmiddel moet worden aangemeten op basis van de individuele behoeften van de gebruiker
Bij het kiezen van een hulpmiddel moet onze behoefte voorop staan en niet de zakelijke relatie tussen leverancier en gemeente.
11.Lees- en hoorbaarheid dient voor iedereen altijd en overal beschikbaar te zijn
Het moet overal mogelijk zijn voor ons om informatie te verkrijgen die van belang is voor bewegingsvrijheid of beslissingsvrijheid. Toegankelijkheid van informatie is voor ons van even groot belang als voor ieder ander.
12.Wij zouden altijd een allesomvattende medische verklaring beschikbaar moeten hebben
Wij moeten nu vaak herhaaldelijk naar een arts om een medische verklaring te vragen. Deze moet eenvoudig en altijd voor ons (digitaal) beschikbaar zijn

Ik ondersteun ze op verschillende manieren. Zo maakte ik een een stoeptegel met het logo. Deze sponsortegel kan worden gekocht door gemeenten en instellingen die willen streven naar toegankelijkheid. Het geld wat deze jongvolwassenen hiermee ophalen wordt besteed aan de campagne.

Wil jij het manifest ondertekenen? Dan kan dat hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.