Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Participatiemaatschappij onder de loep

Toen ik voor het eerst van de term participatiemaatschappij hoorde, was ik verbaasd. Vooral toen ik hoorde in welk kader die term gebruikt wordt: burgers moeten gestimuleerd worden om hun bijdrage aan de maatschappij te leveren. Doen ze dat al niet in ruime mate? Het beeld van burgers die achteroverleunen en wachten totdat de overheid of professionals hun zaken regelen klopt helemaal niet met wat ik dagelijks zie in mijn omgeving.
Participatiemaatschappij onder de loep


De vorige keer blogde Leonie over TripleP >>


Ik besloot op onderzoek uit te gaan door een aantal mensen te interviewen. Burgers die, soms al decennialang, zich uren per week op vrijwillige basis inzetten ten behoeve van het welzijn en welbevinden van henzelf en hun omgeving. Wat zijn dat voor mensen? Wat beweegt hen? Ik besloot niet alleen mensen uit dorpen te interviewen, maar ook mensen uit een stad. Zijn er overeenkomsten te ontdekken of verschillen ze juist veel van elkaar?

Ik sprak met beheerders van een harmoniegebouw en voorzitters van een leefbaarheidsteam en een buurtpreventieteam. En ook met bestuursleden van een dorpsoverleg en een wijksteunpunt. Hun overeenkomsten: Ze leveren 100% onbetaalde inzet. Ze hebben allen een goed beeld van de waarde van hun inzet voor de groep waarvoor ze het doen en voelen zich daarmee verbonden. Ze hebben het doel goed op het netvlies staan. Ze hebben het gevoel dat ze kunnen leveren wat nodig is en hebben de behoefte om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze kunnen benoemen wat ze er individueel mee opschieten, wat meestal zit in zichzelf nuttig maken voor de samenleving en er een groter netwerk aan over houden. En ze weten altijd mensen te mobiliseren en te enthousiasmeren om samen iets voor elkaar te krijgen.

Voor gemeenten zijn deze motortjes goud waard. Ze zijn het cement van een dorp of een stad die het verdienen om gefaciliteerd worden. De door mij geïnterviewde mensen krijgen die faciliteiten ook in de vorm van een locatie waarin de harmonie kan oefenen, hesjes en zaklampen waarmee de vrijwilligers buurtpreventie kunnen surveilleren, een klein budget om te vergaderen en een wijkbudget wat ingezet kan worden voor goede ideeën van wijkbewoners die leiden tot meer welbevinden van een substantiële groep bewoners in de wijk. En als het nodig is kan men de hulp inroepen van professionals die dan fungeren als gelijkwaardige partner.

Bij al dit soort voorbeelden komt naar voren dat het begrip participatiemaatschappij niet alleen vanuit het perspectief van de burgers, maar juist ook vanuit het perspectief van de gemeente en de professionals belangrijk is om tot bloei te komen. Want participatie gaat alleen werken als gemeenten, burgers en professionals in een driehoeksverhouding het welbevinden en welzijn van de burgers nastreven, ieder in hun eigen rol. Met aandacht en complimenten voor al die mooie burgerinitiatieven en vertrouwen in elkaar vergroten we de kans op het tot stand komen van een mooi ingericht sociaal domein waarin burgers graag meewerken aan een stad of dorp waar het goed toeven is. Waar we niet alleen angstvallig bezig zijn om risico’s te vermijden maar datgene te doen wat nodig is om het doel te realiseren: een gelukkige samenleving!

Leonie Reumers is orthopedagoog, werkt als trainer/adviseur bij K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd en als landelijk Triple P trainer voor het Nederlands Jeugd Instituut..

K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd riep dit jaar de eerste week van juni uit tot de week van de burgerinitiatieven. Op www.weekvanhetburgerinitiatief.nl kunt u inspirerende filmpjes van burgerinitiatieven zien en blogs lezen van die week.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.