Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gun generalisten gescharrel

‘Scharrelruimte’. Ik vind het een heerlijk woord. Het doet me ook aan kippen denken, waarbij mijn jeugd in de buurt van Barneveld zeker meespeelt. Scharrelen, dat is kwaliteit, dat is vrijheid, niet in het systeem, niet in de legbatterij. Ja, scharrelen, dat is de bedoeling.
Gun generalisten gescharrel
Foto: Johan van Walsem

Andries Baart pleit voor scharrelruimte voor de professional. En dat is mooi, want in de praktijk komt er nog weinig van. Hoe vaak wordt ‘ruimte voor de professional’ , één van de bakens van Welzijn Nieuwe Stijl, niet aangevuld met de frase ‘zolang de targets gehaald worden en het binnen het budget blijft’?

We moeten met z’n allen terug naar de bedoeling, schrijft Wouter Hart in zijn veelgeprezen boek ‘Verdraaide organisaties’. Hart waarschuwt dat de professional met interesse voor beleid, procedures, geld en kwaliteitsnormen zijn interesse voor de klant verliest. Heeft hij een punt? Ik denk het wel. Want wat is nou écht de bedoeling van het werk van de professional? Volgens mij is dat helpen om de leefsituatie van de cliënt steeds iets beter te maken. En dat kan het beste door er te zijn voor die cliënt. Of, zoals Baart het noemt, door ‘aanklampbaar’ te zijn.

Nu snap ik heel goed dat beleidsmakers en bestuurders het doodeng vinden om in de uitvoering van het werk scharrelruimte te bieden. Het idee de controle op het budget en de grip op het beleid te verliezen, is zeker in deze tijd niet erg aantrekkelijk. Maar is er iemand die pleit voor het afschaffen van beleid of het negeren van het budget? Welnee. Ze dienen alleen ondersteunend te zijn en niet leidend.

Ik zie kansen. Want alles gaat tussen nu en twee jaar anders worden. Overal in het land starten sociale wijkteams waarin professionals ‘generalistisch’ gaan werken. Deze generalisten moeten afleren alleen maar vanuit hun eigen specialisme naar een cliënt te kijken. Er wordt van ze gevraagd om voor zichzelf te bepalen: waarmee help ik de leefsituatie verbeteren? Mijn voorstel is: geef de generalist daarin scharrelruimte. Geen vrijheid blijheid maar inclusief een duidelijke opdracht: voeg waarde toe en focus je daarop.

In succesvolle en innovatieve bedrijven zoals Google hebben medewerkers veel scharrelruimte. Diverse studies wijzen uit: dit levert op termijn meer op. Voor organisaties, voor medewerkers en voor klanten. Scharrelruimte: ik gun het elke generalist!

Matthijs Terpstra is Senior Adviseur Participatie en actief burgerschap bij Movisie. Hij coördineert de activiteiten die MOVISIE onderneemt op het terrein van Welzijn Nieuwe Stijl en sociale wijkteams.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.