Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geef ze van Jetje!

Tjonge, wat een woede haalt minister Jet Bussemaker zich op de hals met haar uitspraak dat vrouwen economisch zelfstandig moeten worden. ‘Vrouwen mogen toch zeker zelf kiezen hoeveel ze willen werken?’, aldus een reactie op Twitter. Klopt, maar sinds ik zelf een werkende mama ben, merk ik dat Nederland daar nog helemaal niet op ingericht is.
'Van mij mag heel Nederland op een spoedcursus emancipatie'
'Van mij mag heel Nederland op een spoedcursus emancipatie' - Foto: Johan van Walsem

Neem de cursus bevallen. Samen met andere moeders in spe leer je puffen en krijg je informatie over hoe de baby zich ontwikkelt en hoe je de baby handig kunt dragen. Geen papa die deze informatie krijgt, die mogen namelijk maar één keer meekomen naar de cursus. De rest van de tijd is het ‘girls only’.

Mijn vrouw is onlangs bevallen en wij hebben werk en zorg gelijk verdeeld. We werken allebei vier dagen, we brengen allebei geld in het laatje en we hebben allebei een ‘mama-dag’. In het weekend doen we het samen en staan we om en om ’s nachts op als ons kleintje huilt. ‘Maar wie is dan de hoofdverzorger?’ wordt wel eens gevraagd. En de eerste keer op het consultatiebureau wordt aan mijn vrouw niet gevraagd hoeveel uren ze werkt maar óf ze überhaupt werkt. Blijkbaar is dat geen vanzelfsprekendheid voor een moeder, ook niet als ze hoogopgeleid is. Terwijl het consultatiebureau het wel vanzelfsprekend vindt dat ik als partner een baan heb.

Nederland is nog steeds niet ingericht op een eerlijke verdeling van arbeid en zorg. Partners krijgen slechts twee dagen bevallingsverlof. Als de kraamvrouw bij ligt te komen van de bevalling, wordt van de kersverse papa (in mijn geval dus mama) verwacht dat hij het huis verlaat en de kraamvrouw met de pasgeboren baby alleen laat. Een paar uur per dag komt er vervolgens een kraamverzorgende om deze scheve situatie enigszins recht te trekken. In Wmo-termen: een betaalde professional komt het gezin ondersteunen terwijl de volwassene in het gezin daar zelf de kans niet voor krijgt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Het pleidooi van Jet Bussemaker voor economische zelfstandigheid van vrouwen verdient ondersteuning. Zowel vrouwen als mannen verdienen de kans om zich te ontplooien in hun werk, financieel op eigen benen te staan maar ook te genieten van het zorgen voor hun kinderen. Bussemaker heeft helemaal gelijk dat dit een mentaliteitsverandering vraagt van mama’s. Maar natuurlijk ook van papa’s! Sterker nog: van mij mag heel Nederland op een spoedcursus emancipatie. Het Nederlandse zorgstelsel is nog lang niet ingericht op zelfstan-dige ouders die hun werk en hun zorgtaken serieus nemen. Om nog maar te zwijgen van de onbetaalbare kin-deropvang en ongelijke beloning van vrouwen. Werk aan de winkel dus voor onze minister. Ik zou zeggen: Geef ze van Jetje!

Hanneke Felten werkt als onderzoeker, ontwikkelaar en trainer op de afdeling Emancipatie en Inclusie van MOVISIE.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.