Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog: Een gesprek over eenzaamheid

Tijdens ons gesprek had ze een aantal keren de tranen in haar ogen staan. Ze vertelde hoe ze haar man drie jaar geleden in bed aantrof, hij had een herseninfarct. Al snel bleek dat hij naar het verpleeghuis moest – hem thuis zelf verzorgen kon ze niet.

Haar man was veranderd na de infarct. Het was niet altijd duidelijk wat doordrong als ze tegen hem sprak. Maar ze koesterde de liefde die er nog was. Ook al miste ze hem bij alles wat ze deed buiten die paar uur per dag in het verpleeghuis.

Eenzaamheid

Ons gesprek ging over eenzaamheid. Hun relatie was zo veranderd. Er was het gemis, maar ook voelde deze 70-jarige vrouw zich eenzaam met haar verdriet. Opmerkingen uit haar omgeving vielen vaak helemaal verkeerd. “Ze hebben het niet meegemaakt, ze weten niet beter”, zei ze vergoelijkend. Maar het onbegrip zorgde voor verwijdering. Wat deed ze tegen de eenzaamheid? Onder de mensen blijven komen, zei ze. Soms gaat ze alleen uit eten, want vriendinnen kunnen ook niet altijd. Ze heeft enkele hobby’s weer opgepakt, zodat ze naar een clubje kan.

Brede aandacht

Dit jaar is de negende Week tegen Eenzaamheid. De aandacht voor het onderwerp is overweldigend. Koningin Máxima kwam naar Enschede om de Week te openen. Het is prachtig om te zien hoeveel mensen, organisaties, gemeenten, bedrijven en wat niet meer, aanhaken. Juist door de brede aandacht voor eenzaamheid worden meer mensen actief en is – op allerlei plekken – de samenleving doordrongen van het belang oog te hebben voor eenzaamheid. Dat is iets van de laatste jaren. Dat is winst. De nieuwe overheidscampagne gaat daar zeker ook aan bijdragen.

Verhalen over eenzaamheid

Ook de vrouw die ik sprak werkt daaraan mee. Want we hadden het gesprek voor een ervaringsverhaal op de Coalitie Erbij-website. Ze vindt het belangrijk dat het onderwerp bespreekbaar wordt. Dat mensen zich ervan bewust zijn wat voor impact een gevoel van eenzaamheid heeft. Cijfers zijn één ding, het zijn juist de persoonlijke verhalen die doordringen. We blijven de verhalen verspreiden, om de aandacht voor het onderwerp ook buiten de Week tegen Eenzaamheid vast te houden.

Ervaringen delen

Inmiddels staan er tientallen verhalen op de website. Elk verhaal is uniek. Het gaat zó veel mensen aan. Ik vind het geweldig dat deze mensen hun ervaringen willen delen. Ik hoop dat ze er iets voor terugkrijgen, gewoon doordat hun omgeving – van buurvrouw tot hulpverlener – door alle aandacht voor het onderwerp meer oog heeft gekregen voor mensen die zich te vaak alleen voelen.

Marc van Dijck
communicatieadviseur bij Coalitie Erbij

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.