Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De generalist voert geen regie

Mijn gezin bestaat naast mijzelf uit drie heren. Alledrie zijn ze (ook) muzikant. Het gesprek aan tafel gaat veel over muziek. Laatst vergeleek onze oudste zoon de merites van de gitaarsoli van Carlos Santana met die van Joe Satriani. Die van Santana zijn veelal pentatonisch. Satriani doet dat ook, maar hij bedient zich daarnaast van andere toonladders, van ‘blue notes’ en ‘ghost notes’. De soli van Satriani zijn allemaal van te voren bedacht en verschillend. Terwijl Carlos Santana vaak ‘maar wat doet’ waardoor ze, hoewel virtuoos, bijna allemaal hetzelfde klinken.
'Mijn zoon beschreef exact wat er in mijn hoofd gebeurt als het gaat om de generalist.'
'Mijn zoon beschreef exact wat er in mijn hoofd gebeurt als het gaat om de generalist.'

Zoonlief was bezig met een solo die hij tijdens een optreden wilde spelen. Hij zei dat hij op zich de ‘skills’ wel had om ‘maar wat te doen’, maar dat hij dat niet wilde. Want dan zou het hetzelfde klinken als wat hij tot nu toe laat horen. Hij wilde een stap verder. Op de vraag wat dat zou kunnen zijn zei hij ‘ik hoor het in mijn hoofd. Ik probeer het uit te voeren en dat is lastig want ik weet het nog niet precies. Maar Satriani helpt.’

Die uitspraak leidde me af. Mijn zoon beschreef exact wat er in mijn hoofd gebeurt als het gaat om ‘de generalist’. In mijn hoofd zie ik hem/haar, maar wat zij/hij nu precies moet kunnen en kennen? Natuurlijk is er een aantal profielen in omloop. Maar dat komt eigenlijk niet overeen met wat ik wil. Dat komt omdat de burger in die profielen geen rol van belang speelt. Maar ik wil ook niet dat collega’s op basis van hun ‘skills’ zomaar ‘wat doen’ want dan krijgen we meer van wat we al hebben. Ik wil een stap verder.


Net zoals Satriani een begin verschafte voor onze zoon, zo verschafte mijn collega Eelke Blokker een begin voor mij. Zijn actieonderzoek ‘Transformeren voor gevorderden’ is vorige week gepubliceerd. Hij heeft in Zaanstad een model ontwikkeld dat we ook gebruiken in Sociaal Hospitaal. Het model neemt de burger als begin- en als eindpunt. Dat vind ik belangrijk. Want de burger moet het verschil merken. En dat gebeurt ook. Want na aanmelding wordt als eerste een overzicht van de problemen gemaakt zoals het huishouden die ziet. Dus niet van betrokken instanties en waarvoor zij denken aanwezig te zijn. Met dit model komt de generalist veel beter in beeld.

Blokker geeft in zijn onderzoek aan dat de bestaanszekerheid van betrokken gezinnen in het geding is en dat zij daarom een plan nodig hebben. Die bevinding herken ik. En ik herken ook dit: het beste plan is niet van een geïntegreerd werkende generalist die de regie voert. Het beste plan is het plan waarover het huishouden zélf de regie voert. Omdat men begrijpt dat het problemen oplost die zij zelf als zodanig ervaren. Ook in huishoudens waar sprake is van opgelegde kaders of handhaving. Want zodra de regie wordt afgenomen van een huishouden verdwijnt de context, stijgen de kosten, buitelen zorgprofessionals over elkaar heen en geeft niemand daadwerkelijk thuis.

Mail voor het onderzoek ‘Transformeren voor gevorderden’: eelke@sociaalhospitaal.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.