Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Word jij een nieuwe Saïd & Lody?

De Joodse Lody en de Marokkaanse Saïd sloegen tien jaar geleden de handen ineen voor een open samenleving. Voor dialoog. Een gouden duo zijn ze, vindt Mellouki Cadat-Lampe. En daar kunnen we er wel meer van gebruiken.

Ik leerde Saïd en Lody negen jaar geleden kennen bij de herstelactiviteiten van de Joodse begraafplaats in Amsterdam Zeeburg. Inmiddels werken ze al tien jaar eendrachtig samen aan een open samenleving. Nu is het tijd dat nieuwe duo’s ook aan de slag gaan om te strijden voor een open samenleving.

Hitlergroet

In 2010 begon het, de aanleiding was akelig. Een Marokkaans-Nederlandse jochie maakte een Hitlergroet naar Lody, vanwege diens keppel. Het werd breed in de media uitgemeten als antisemitisme op straat. Ophef alom. Lody deed aangifte. Saïd belde hem op met een open aanbod: ‘Hoe kunnen we dit samen oplossen?’ Lody was geraakt door de vraag. Hij kwam langs bij het werkatelier van streetwise jongerenwerker Saïd Bensallam, oud-kickbokser en beveiliger. Lody zag daar hoe jongeren van de straat afgedankte rolstoelen en rollators opknapten voor mensen met een beperking in Suriname en Marokko.

Vechtlust

Inmiddels werken Saïd & Lody al tien jaar samen en vechten zij voor een open samenleving. Voor dialoog. De kleine Jood en de grote Marokkaan. Kompanen en vrienden door het leven. Ze delen een vechtlust om jongeren in gesprek met de samenleving te krijgen. Zij zetten samen jongerenprojecten op. Saïd: ‘Ik ga in gevecht met woorden: waarom scheld je me uit? Het is geen strijd.’ Lody: ‘Het gaat om contact. Als ik op jongeren afstap die zich vijandig opstellen, dan ontstaat er een positieve andere relatie.’

Jongerenmeiden willen gehoord worden

Soumia Abalhaya is een partner van het gouden duo. Ze traint jongerenmeiden in de geest van Saïd & Lody. Soumia is wereldkampioen thaiboksen geweest en opgegroeid in de Haagsche Schilderswijk. Soumia: ‘Jongerenmeiden willen gehoord worden, advies vragen. Trainen heeft een positief effect. Ze doen elke week mee. Ze lopen voldaan de sportschool uit. Zij gaan over van agressie en chaos naar regelmaat en rust.’ Met Saïd & Lody heeft Soumia een vechtersmentaliteit gemeen. Fighting spirit. Soumia is één van de geboren straatvechters, met wie Saïd & Lody in 2020 hun werkterrein willen uitbreiden.

Wat wij doen, kan jij ook

Soumia, Saïd & Lody: alle drie hebben ze doorzettingsvermogen. Alle drie weten ze waar hun loyaliteiten liggen. Zij zijn oplossingsgericht, “nee” is geen antwoord, ze gaan voor de verbinding. En alle drie kunnen ze anderen trainen die dat gevoel kunnen leren. Zie daar de ingrediënten voor nieuwe gouden duo’s die lokaal aan de slag kunnen in dit jubileumjaar. Het motto van het oorspronkelijke duo: ‘wat wij doen, kan jij ook.’ Handig is dat Movisie de werkwijze van Saïd & Lody in kaart heeft gebracht in een handboek. Dat maakt inzichtelijk hoe andere duo’s aan de slag kunnen gaan. Movisie helpt nu om ervoor te zorgen dat er meer duo’s komen in heel Nederland.

Nieuwe duo’s gezocht

Kortom: we zoeken in gemeenten in Nederland nieuwe Saïd & Lody’s. Nieuwe duo’s die op de manier van Saïd & Lody aan de slag gaan. En zo concreet een steen bijdragen aan een meer open samenleving. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Ga dan naar www.saidenlody.nl/duo/

Mellouki Cadat-Lampe is Projectleider Saïd & Lody Duo.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.