Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Moedige sociaal werkers

Onze samenleving is opgeschud. Deze crisis loopt recht door het midden van alle harten. Het raakt ons allemaal. We hebben allemaal ons eigen coronaverhaal. Onze eigen angsten en triomfen. Hoe brengen we al die mensen met al die verhalen weer bij elkaar? Hoe bouwen we met al die verhalen als fundament een nieuwe gemeenschap?
Anneke Krakers is blogger bij Zorg+Welzijn

Het welzijnswerk heeft zich goed op de kaart gezet. Ik hoor tevreden bestuurders die in hun handen wrijven: ‘opeens wisten ze ons wel te vinden’. Dat vind ik tof. Maar nu is het tijd voor de volgende stap.

Kom in beweging

In een webinar van Sociaal Werk Nederland werd Jet Bussemaker geïnterviewd, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS): ‘Wat we nodig hebben zijn moedige bestuurders die leiderschap durven te tonen’, aldus Bussemaker. ‘Kom in beweging, iedereen, dus ook de medewerkers, en durf het verschil te maken.’

De ander is belangrijker dan jezelf

Moedige gemeenschapsbouwers zijn dienende leiders. Het zijn sociaal werkers die de ander belangrijker vinden dan zichzelf. Het zijn sociaal werkers die concreet invulling durven te geven aan het bouwen van relaties en verbintenissen. Voor wie het woord ‘verbinden’ meer is dan een loze kreet.

Rigide systemen

Voor corona zaten veel sociaal werkers vast in rigide systemen van professionele afstand, privacy, registratie. Corona heeft laten zien dat we dit helemaal niet nodig hebben. Zonder restricties hebben we gedaan wat er gedaan moest worden. Moedige sociaal werkers zijn rebelse gemeenschapsbouwers.

In de frontlinie

Moedige sociaal werkers houden dit nu vast. Moedige sociaal werkers gaan zelf relaties en verbindingen aan en moedigen buurtbewoners aan dit ook te doen. Niet slechts faciliteren en zelf aan de zijlijn toekijken maar er onderdeel van zijn. In de frontlinie.

Wrijving hoort erbij

Dat is spannend. Want in een relatie stappen van hart tot hart kan best diep gaan. Er kan ook wrijving ontstaan. En je dan terugtrekken in een professionele onaanraakbaarheid, is terug naar af. Als je wrijving wilt vermijden dan is het weer ieder voor zich en zoek het maar uit. Een gemeenschap is gebouwd op wrijving. Omzien naar elkaar garandeert plakkerige en inefficiënte relaties.

Alleen

We zijn allemaal erg alleen geweest in de afgelopen maanden. De meeste mensen smachten naar meer samen en minder alleen. We willen afstand vervangen door intimiteit en nabijheid. En dat kan ook op 1,5 meter.

Ruimte voor verhalen

Mensen in buurten moeten elkaar opnieuw ontmoeten en leren kennen. Je hebt plaatsen nodig om die relaties te smeden: de bieb, een straatfeest, het buurthuis, een online buurtplatform. Onze coronaverhalen moeten daar verteld worden om verbindingen te maken. Al die verhalen tot in de kleinste gedachten en emoties. In alle geuren en kleuren. Persoonlijke verhalen zijn krachtig. Ze creëren een vertrouwensband. Heel veel persoonlijke verhalen samen vormen het gemeenschapsverhaal.

Begin vandaag

Begin vandaag. In de buurt. Vraag mensen naar hun verhaal. Laat je raken. Deel ook jouw verhaal. Raak de ander. Dit is het begin. Breng dan alle verhalen samen. Bouw hiermee het fundament waarop warme en liefdevolle relaties kunnen groeien in de buurt. Creëer gezamenlijke rituelen die het gemeenschapsgevoel versterken. Ben jij een moedige sociaal werker? Ik hoor graag jouw verhaal!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.