Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Power in overvloed

Dienend leiderschap is niet voorbehouden aan managers en directeuren, vindt Anneke Krakers. In deze column geeft ze een kleine ode aan de professionals in zorg en welzijn.
Anneke Krakers is blogger bij Zorg+Welzijn

Dienend leiderschap is niet voorbehouden aan managers en directeuren. Dit zijn de zes karakteristieken van dienend leiderschap volgens Pioniers magazine:

  • Compassionate love: houd onvoorwaardelijk van anderen zoals je van jezelf houd
  • Authenticity: ontdek wie je bent, waar je voor staat en handel consequent vanuit dit innerlijk kompas
  • Humbleness: wees moedig én bescheiden in je zijn en doen
  • Empowerment: help mensen te groeien en hun bestemming te realiseren
  • Provide direction: denk vooruit en geef richting aan de zaak
  • Stewardship: bouw aan betekenisvolle gemeenschappen en investeer duurzaam in mens, organisatie en samenleving

Herkenbaar? Soms hebben mensen een hekel aan het woord ‘dienen’. Omdat het ze doet denken aan onderdanigheid maar zoals je ziet heeft dienen vanuit het perspectief van dienend leiderschap niets met onderdanigheid van doen.

Dienen

Dienen is een grondhouding van veel professionals in zorg en welzijn. Misschien had je het als jong kind al dat je altijd graag wilde helpen. En nu als professional heb je dienen  tot een nieuw level gebracht.

Power

Sta je er wel eens bij stil dat iedere keer als jij mensen helpt, mensen raakt met wie je bent en wat je doet, als jij iemands antwoord bent, dat jij enorme power hebt? De power om impact te maken.

Impact

Heb je er ook wel eens bij stilgestaan hoe groot die impact kan zijn? De ander die jij helpt kan daardoor op zijn of haar beurt anderen helpen. En die anderen kunnen weer anderen helpen. Ik noem dit het vermenigvuldigen van impact. En dat is power in overvloed!

Wow!

Het gebeurt iedere keer als jij geeft wat je hebt te geven. Als jij deelt wat je hebt te delen. Als jij consequent handelt vanuit je innerlijke kompas. Wow, is dat niet het geweldige van jouw vak? In een wereld waar schaarste voor ellende en verdriet zorgt heb jij de power van overvloed. Dat kaartje of mailtje met een ‘dankjewel’ van je klant is het allermooiste bewijs dat je hiervan kunt krijgen! Namaste.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.