Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Met zachte kracht de ander helpen

In een evaluatieformulier na een mediation leest Jolanda: ‘Met de zachte kracht van de mediator hebben we een oplossing gevonden voor onze problemen’. Ze beseft dat ze als mediator vaak juist op de achtergrond een rol speelt om betrokkenen in beweging te zetten. Net als de sociaal werker. Hoe gaat dat in zijn werk?
Jolanda Elferink.

Sociaal werker ben je waarschijnlijk niet geworden om in de schijnwerpers te staan. Het draait immers niet om jou. Cruciaal voor langdurige oplossingen is dat de probleemhebber zelf de verantwoordelijkheid pakt en stappen zet. Wat is daarin belangrijk?

Relatie

Alles draait om vertrouwen. Als sociaal werker, net als een mediator, loop je een tijdje met mensen mee totdat ze zelf weer een nieuw houvast hebben. Hiervoor is het cruciaal te starten met investering in de relatie. Als mediator start ik daarom in de voorbereidingsfase met vertrouwelijke voorgesprekken met elke betrokkene. Een aantal elementen zijn hierin belangrijk:

1. Leg de ‘spelregels’ van het traject uit, geef bijvoorbeeld aan dat het vertrouwelijk en daarom veilig is, bij mediation leggen we dit ook vast in de mediationovereenkomst en als sociaal werker kun je dit ook vastleggen in een overeenkomst, gezamenlijk plan of e-mailbevestiging, het kan kort en bondig;

2. Geef aan wat ieders rol is en wissel verwachtingen uit, als mediator geef ik aan dat ik verantwoordelijk ben voor het proces en betrokkenen voor de inhoud en dat ik vanuit mijn rol en kennis alles zal doen om hen te begeleiden, maar dat commitment van hun kant belangrijk is en dat zij er uiteindelijk over gaan, iets dat binnen sociaal werk ook belangrijk is;

3. Laat iemand zijn/haar verhaal doen, als mediator geef ik aan dat het niet om details gaat, maar vooral om het belangrijkste en wat het hem/haar doet, het geeft iemand erkenning en gezien voelen in wat er echt leeft, dit is altijd een behoefte van mensen met een ondersteuningsvraag;

4. Laat als professional iets van jezelf als mens zien, hiermee toon je menselijke betrokkenheid en investeer je in de vertrouwensband, ik vertel bijvoorbeeld iets over een keuze die ik heb gemaakt op een belangrijk moment in mijn leven met nadruk dat het om een ervaring van mij gaat.

Gezamenlijke proces

Wat is dan belangrijk in het gezamenlijke proces? In mediation komen betrokkenen gemiddeld in drie gezamenlijke gesprekken tot een oplossing die ik dan vastleg in een mediation-eindovereenkomst om het goed af te hechten. In de eerste bijeenkomst ligt de nadruk op het verleden gekoppeld aan het heden en dat een ieder gezien wordt in het eigen verhaal. Ik teken een tijdlijn en laat zien wat in de onderstroom, onderliggend, speelt en hoe zij het tot uiting brengen. Als mediator geef ik gevoelsreflecties en vat ik samen dat leidt tot (h)erkenning. Ook vraag ik betrokkenen open te staan voor de werkelijkheid van de ander en zorg ik dat mensen elkaar zo min mogelijk onderbreken. Dit heet de exploratiefase. In de tweede bijeenkomst vat ik wensen en behoeften samen.

In de derde bijeenkomst maken we deze concreter, ik geef de betrokkenen zelf het woord over wat zij als oplossing zien, en werken we die uit in afspraken die ik op papier zet. De laatste fasen heten in mediation draai- en categorisatiefase ·en onderhandelingsfase. De fasen kunnen ook door elkaar heen lopen, maar het zijn essentiële fasen om te doorlopen om mensen te begeleiden naar oplossingen.

Zachte kracht

Na het evaluatieformulier zocht ik wat zachte kracht eigenlijk betekent. Het komt neer op: aandachtig luisteren, vanuit betrokkenheid erkenning en waardering van de kwaliteit van anderen, zichzelf opzijzetten en incasseren om ruimte te maken voor anderen en een veilige omgeving en gelijkwaardigheid creëren waarin alles gezegd kan worden. Het gaat om de kwaliteit en hoeft niet veel tijd te kosten. En als professional, of je nu mediator of sociaal werker bent, mag je hierin geraakt worden, al ga je daarmee niet van je pad af. Betrokkenen voelen zich daardoor gewaardeerd en belangrijk. Dat stimuleert hen om bij te dragen en hun verantwoordelijkheid te pakken.

Vorig artikelColumn: Zo help je mensen om te gaan met een crisis
Volgend artikelColumn: Hoe hoog is jouw administratie- en regeldruk?
Jolanda Elferink
Jolanda Elferink is MfN-registermediator, rechtbankmediator, coach en trainer. Zij is gespecialiseerd in conflicten op de werkvloer en in het sociaal domein. Als betrokken mens gelooft zij in dat conflicten bij het leven horen en mensen zelf in staat zijn oplossingen te vinden en dit zal leiden tot nieuwe inzichten en groei. Dit lukt niet altijd alleen, graag loopt zij dan een stukje mee om mensen te begeleiden om samen tot een oplossing te komen. Zij heeft ruime ervaring bij diverse organisaties en met verschillende methoden in conflictoplossing en communicatie. Ze schreef een essay over conflictbemiddeling in het sociaal domein in ‘Bruggenbouwers, Het verbindende werk van mediators in een verdeelde samenleving’, is medeauteur van ‘Mantelzorgers en Vrijwilligers in beeld’ en sinds oktober 2022 lid hoofredactie van Handboek Mediation.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.