Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Je carrière opnieuw uitvinden in tijden van corona

De coronacrisis is een ontwrichtende tijd met veel onzekerheid. Anneke Krakers laat je zien dat het ook een kans is om je carrière opnieuw onder de loep te nemen, en hoe je dat kan doen.
Anneke Krakers is blogger bij Zorg+Welzijn

Als er iets onverwachts gebeurd in je leven, iets wat je compleet uit je routine en comfortzone haalt, dan wordt je teruggeworpen op jezelf. In ‘The Art of Seniority’ noem ik dit ‘De Klop’. Grote vragen doemen op: wat vind ik belangrijk in mijn leven? Wat is de moeite waard om voor te gaan? Wie zijn de mensen in mijn leven?

De onzekerheid van het onverwachte kan bedreigend voelen. Een natuurlijke reactie is dan om jezelf veilig te stellen, risico’s te mijden en je comfortzone weer op te zoeken. Toch kan hierin ook het verlangen schuilen om iets nieuws te beginnen. Jouw antwoorden op deze grote vragen kunnen je duidelijk maken dat je op dit moment niet het leven hebt wat je zou willen hebben. Je kunt de urgentie voelen dat het nu anders moet.

Hoe dan?

Hoe vind je nu een balans tussen aan de ene kant jouw behoefte aan veiligheid en aan de andere kant je behoefte aan iets nieuws? Hoe neem je persoonlijk leiderschap over je carrière? Herminia Ibarra geeft in het artikel “Reinventing your career in the time of Coronavirus” (Harvard Business Review), een aantal simpele principes die je helpen om in lastige tijden toch te focussen op het opnieuw uitvinden van je werk en je leven.

Principe 1: ontwikkel meerdere ideeën over je nieuwe zelf

Hoe zou je nieuwe leven eruit kunnen zien? In plaats van te focussen op één beeld is het beter om meer beelden te creëren. Jezelf opnieuw uitvinden is geen lineair proces maar eerder vaag, een beetje chaotisch en rommelig. Al die verschillende mogelijkheden geven je de kans om te experimenteren en te testen. Daarna weet je wat afvalt en welke ideeën je verder wilt verkennen.

Principe 2: omarm de tussentijd

Dit is een lastige voor veel mensen. Je leeft tijdelijk in een tussentijd. Je neemt afscheid van het oude en het nieuwe is er nog niet. Je balanceert tussen vasthouden en loslaten. Stap niet te snel in iets nieuws om van dit ongemakkelijke gevoel van deze tussentijd af te zijn. Voel je niet schuldig dat je op dit moment in je leven niet zo productief bent. Voor de buitenwereld althans. Want in jouw binnenwereld ben je keihard aan het werk om je nieuwe toekomst te vormen.

Principe 3: ga aan de slag

Kom uit je hoofd en ga aan de slag. Ga mensen ontmoeten, cursussen volgen, vrijwilligerswerk doen, in een adviescommissie zitten, zoek het gat in de markt, ontwikkel ideeën voor een start-up. Dit helpt je om uit te zoeken wat nu praktisch bij je talenten en vaardigheden past en ook om antwoorden te krijgen op de grote vragen. Als je nieuwe en andere dingen gaat doen met nieuwe en andere mensen, zul je nieuwe kanten van jezelf ontdekken.

Principe 4: zoek oude bekenden op

Netwerken met de mensen die je al goed kent levert vaak geen nieuwe inzichten of kansen op. Een gouden regel van netwerken is, dat het altijd beter werkt om je ‘zwakke’ connecties te mobiliseren. Klasgenoten van vroeger, oud collega’s die je uit het oog bent verloren, een buurjongen van vroeger.

Principe 5: reis niet alleen

Als het nu voor jou de tijd is om jezelf opnieuw uit te vinden dan moet je nu op pad gaan. Maar in je eentje ermee worstelen leidt al gauw tot een eenzaam en moeizaam proces. En kan zelfs gevaarlijk zijn. Zelfreflectie werkt het beste door je gedachten, gevoelens en inzichten hardop uit te spreken in een gesprek met iemand die met je meeleeft, antwoordt, vragen stelt en eigen ervaringen deelt. Het simpele feit dat je jouw verhaal deelt over wie je wilt zijn, wat je wilt veranderen, geeft vaak al zoveel duidelijkheid. Je hoort het jezelf zeggen.

Nederland leert door

Ik hoop dat de principes je op weg helpen. Daarnaast is er goed nieuws: iedereen tussen de 18 en 67 kan nu een gratis Ontwikkel Adviestraject krijgen bij een erkende loopbaancoach. Het Ontwikkeladvies is onderdeel van het programma NL leert door. Hier vind je meer informatie:

Vorig artikelColumn: Niet meehuilen met relschoppers
Volgend artikelColumn: Dor hout?
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.