Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bokswedstrijd

Zijn uw goede voornemens ook allang verdwenen? Vol goede moed heb ik op 1 januari geproost op een nieuw jaar met nieuwe kansen. Een paar weken later zat ik als een lamgeslagen bokser weer terug in de hoek van de ring. Gelukkig ben ik niet de enige, vertellen veranderhelden als Ben Tiggelaar. En dat komt omdat we de veranderkunst onvoldoende beheersen. En dat is jammer, want verandering is de enige constante factor in onze sector. Een ding is in 2014 zeker: veranderen zult u!
Bokswedstrijd
Foto: Johan van Walsem

De ontwikkelingen in onze sector ervaar ik ook als een bokswedstrijd. Overbelaste mantelzorgers vechten voor een goede opvangplek voor hun geliefde. Cliënten vrezen voor hun dagbesteding. Organisaties ontslaan medewerkers in de hoop nog een toekomst te hebben. In de overgang van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving raken we de weg kwijt. Als wilde beesten slaan we om ons heen. Het is onduidelijk tegen wie we eigenlijk vechten. Is het de overheid, onze concurrent of onze werkgever? Of erger: de achteroverleunde burger die maar niet wil participeren?

Ik merk angst en onzekerheid in de sector. En dat is dus goed. Goede voornemens alleen leiden zelden tot veranderingen. Verandering begint bij pijn, echte pijn. Voelt u die pijn? Mooi, dat is een goed begin van het nieuwe jaar. Het is de eerste grote stap richting veranderen. Fijn is het niet. Uit paniek worden er soms rake klappen uitgedeeld. Die klappen brengen je in beweging.

Mijn voornemen? Ik wil op zoek naar manieren waarop het wél lukt. Ik voel me bevoorrecht om bij een kennisinstituut te werken waar we die goede voorbeelden in beeld mogen brengen. Veranderen is leren. Een traject van al doende, met vallen en opstaan, met elkaar leren en het gewenste doel realiseren, aldus Ben Tiggelaar in VerAnder, een nieuw magazine voor (midden)managers in zorg en welzijn die richting zoeken in deze tijden.

Blijf dus niet in die ring zitten, maar zet de positieve strijd voort. Houd uw doel voor ogen. Vergroot uw kans van slagen door bewuster om te gaan met veranderingen. Kennis over veranderen helpt!

Petra van Leeuwen is adviseur, trainer en onderzoeker bij Movisie. Ze is gespecialiseerd op het terrein van zingeving, eigen kracht, wijkgericht werken en maatschappelijke zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.