Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Ziende blind

Mijn zus is een meester in het verbloemen. Waar anderen hard aan de bel trekken als hen iets mankeert, kan mijn zus het voor zich houden. Daarmee bedoel ik niet dat zij bewust anderen op een dwaalspoor zet, het gaat bij haar vanzelf. Het is een soort overlevingsmechanisme. ‘Als ik het niet noem, bestaat het niet.’ Zoiets. Of, misschien, past mijn zus zich gewoon makkelijk – en woordeloos - aan nieuwe omstandigheden aan?
Mariet Ebbinge is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer vertelde Mariet dat haar zus nieuwe dagbesteding kreeg >>

Zo zijn wij er pas onlangs achter gekomen dat het met het zicht van mijn zus slecht gesteld is. Na een meting door de oogarts bleek dat ze nog maar 4 tot 5 procent ziet van details die zich op een afstand van 1.20 meter van haar vandaan bevinden. Natuurlijk, na een oogoperatie vorig jaar wisten we dat haar zicht was afgenomen. Maar zo drastisch? Daar schrokken we van.

Betekenis

Dankzij zorgorganisatie Bartimeus, die wij hebben ingeschakeld, krijgt de nieuwe beperking van mijn zus betekenis. We beginnen te beseffen hoeveel energie het haar kost om door een straat te lopen. En we begrijpen nu dat haar favoriete bezigheid, woordzoeken, veel inspanning van haar vergt. Ook wordt ons duidelijk dat ze ergens energie vandaan moet halen. Muziek luisteren is een hobby van haar die haar oplaadt.

Makkelijker maken

Samen met Bartimeus en de begeleiding van haar dagbesteding en wonen gaan we nu het leven voor mijn zus makkelijker maken. Op de dagbesteding krijgt ze een gekleurde placemat. De lampen worden aangepast, de tv komt op een standaard, waardoor hij dichter bij haar kan staan. De spullen in haar overvolle keukenkastjes ruimen we uit en we vervangen haar ratjetoe aan glazen, bekers en borden voor eenduidige exemplaren. Dus: rode koffiebekers, blauwe theeglazen, groene ontbijtborden, etc. Ook krijgt ze een kast, niet hoger dan ooghoogte, met gekleurde bakken erin. Elke kleur bak staat voor een bepaald product. Blauw voor pasta en rijst. Groen voor koffie, thee, koeken. Oranje voor de ontbijt- en lunchspullen. En ga zo maar door.

Speciale toepassingen

Daarnaast gaan we kijken of een iPad met speciale toepassingen iets voor haar kan betekenen. Met de iPad kan ze woordzoeken met grote letters, facetimen met mijn broer en mij, en ze kan erop tv kijken.

Pijnlijk

Blij om dit allemaal voor haar te doen, vind ik het ook pijnlijk om te moeten toegeven dat de ernst van haar slechte zien mij is ontgaan. Ik ervaarde wel hoe ze aan mijn arm hangt als ze met me in de stad loopt en zich bij stoepranden extra schrap zet. Dat had een signaal moeten zijn, natuurlijk. Maar mijn zus was altijd al wat angstig voor oneffenheden in het wegdek. Dus kwam het niet in me op dat het met haar slechte zien te maken heeft.

Wie is er blind?

Het roept vragen bij mij op. Hoe heeft dit onder onze ogen kunnen gebeuren? Hoe komt het dat wij, mijn broer en ik, het niet hebben gezien? Hoe konden wíj zo ziende blind zijn?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.