Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Verliefd op dementie

Onlangs viel mijn oog op oude foto’s van de V&D in een bijlage van DUIC (De Utrechtse Internet Courant). Ik dacht direct aan één van de bewoners van het woonzorgcentrum waar ik vrijwilliger ben. Ze heeft jaren bij de V&D gewerkt en vertelt er graag over.
Malou-van-Bentum-EPI.jpg

In de vorige gastblog lichtte Joost van Hienen toe waarom presentie de essentie van preventie is >>

Ondanks dat ze niet meer zelfstandig kan wonen en regelmatig verdwaalt, zijn haar herinneringen over de V&D levendig en uitgebreid. Ze glundert wanneer ze erover vertelt.

Vroeger

Wanneer ik verder blader, zie ik nog meer foto’s van vroeger: Hoog Catharijne, Tivoli, ’t Goylaan: allerlei zeer herkenbare plekken in Utrecht. Leuk om te lezen wat er gedurende jaren allemaal veranderd is.

Dementie

Terwijl ik het plan maak om deze krant mee te nemen naar het woonzorgcentrum en hierover met de bewoners in gesprek te gaan, zoek ik naar meer informatie over de achtergrond van dit artikel. Een tekstblok licht toe dat de bijlage tot stand is gebracht met de ‘Stichting Geschiedenis Teruggehaald’. Deze stichting zet zich in voor het stimuleren van het contact tussen mensen met dementie en hun omgeving. Blijkbaar was mijn plan dus precies de bedoeling van deze krant.

Tips

De krant is ontwikkeld om in gesprek te gaan met dementerenden. Wat een geweldig initiatief, vooral ook omdat de link tussen actualiteit en verleden wordt gemaakt. Zo is het voor zowel jong als oud leuk om te lezen. Op de achterkant staan zelfs tips opgenomen om te helpen in het contact maken met iemand met dementie.

Verliefd

De meest waardevolle tip die ik ooit heb gekregen en zoveel mogelijk probeer toe te passen tijdens mijn vrijwilligerswerk: doe alsof je verliefd bent. Stap met een grote glimlach op iemand af, maak oogcontact en heb geduld (heel veel geduld). Wat mij betreft mag deze metafoor aan het lijstje toegevoegd worden, want het lijkt te werken.

Bijzonder initiatief

Wat ik niet goed kon terugvinden is of dit een éénmalig initiatief is of dat er vaker een krant wordt uitgebracht. Ik hoop dat er nog velen volgen, een bijzonder initiatief om de wereld een klein beetje beter te maken voor de dementerenden zelf én de mensen om hen heen. 

Malou van Bentum is adviseur bij Arteria Consulting en vrijwilliger in een woonzorgcentrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.