Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Van overleven naar ondernemen: kansen voor professionals

Ondernemerschap in het Sociale Domein: Ik ben op zoek naar de stand van zaken. Op zoek naar ervaringen, angsten, dromers en helden. Deel 1 gaat over de urgentie. Deel 2 over managers met lef. Dit is deel 3 voor Sociaal Werkers die op zoek zijn naar nieuwe wegen, uitdagingen en meer energie.

De vorige keer blogde Anneke over managers met lef >>

Ondernemen begint altijd met een idee. Jij hebt een idee, een droom. Hoe het anders kan. Hoe het beter kan. Ik zie het helaas vaak gebeuren dat sociaal werkers hun idee weer wegduwen. Omdat ze denken dat het toch niet kan, dat het niet haalbaar is. Dat is zo jammer.

Uit de kast

Dus om te beginnen haal je jouw goede ideeën en dromen weer uit de kast en ga je ze voeden: erover fantaseren, erover praten, erover lezen. Hierna komt de vraag of je dit idee binnen je baan, of binnen je eigen bedrijf, kunt realiseren. Je hebt namelijk een vehikel nodig om je verder te brengen. Je hebt de ruimte nodig om met je idee te experimenteren. Een klimaat waarin dat kan. Soms is dat gewoon in je baan omdat je manager je de ruimte geeft. Probeer het. Het is echt de moeite waard om het idee voor te leggen aan je manager.

Beweging

Je kunt ook collega’s polsen of die mee je mee willen doen. Samen kun je binnen jullie organisatie een beweging creëren waarbinnen ondernemerschap goed gedijt. Wat je niet moet doen: vergaderen. Dat haalt echt alle energie uit een droom. Ga ook geen dikke plannen schrijven. Zelfde effect. Maar ga samen gamen, sporten en veel lachen. Vanuit die energie kunnen ideeën veel beter groeien. Grijp gewoon je kans om het echt anders te doen.

Parttime ondernemen

Zie jij, of je manager, het niet zitten om het idee binnen jouw baan uit te werken? Dan kun je overwegen om je idee uit te werken in je eigen start-up. Misschien heb je een paar uur per week over die je hiervoor kunt inzetten. Met vier uur per week kun je al een heel eind komen. De meeste ondernemers met een eigen bedrijf, een derde, begint gewoon ook met parttime te ondernemen. Dat is slim en veilig.

Transparant

Wees wel transparant naar je werkgever toe. Dat werkt het allerbeste. Dat heb ik zelf ook altijd zo gedaan en adviseer ik ook keer op keer aan mijn studenten. Mijn advies voor de werkgever: als je als werkgever op dit moment niets kunt bieden binnen de baan of het bedrijf, waarom dan niet bespreken hoe jouw werknemer met jouw hulp zijn eigen bedrijf kan starten? Geef het vertrouwen en de ruimte.

Werkende oplossing

Ondernemen begint altijd met een idee. Een droom. Als ondernemer wil je jouw idee verder brengen. Omdat jouw idee een werkende oplossing kan worden voor problemen waar klanten nu mee worstelen. Hoe mooi is dat. Ondernemerschap creëert beweging en vernieuwing. Op weg naar gelukkige mensen in een veilige buurt, een gezonde stad en een vredige wereld.

Ondernemerskwaliteit

Ik hoop zo dat mijn blog je de zin geeft om gewoon aan de slag te gaan. Wil je gelijk beginnen? Zou je het fijn vinden als ik een stukje met je oploop? Doe dan de test waarmee jij ontdekt welke ondernemerskwaliteit er in jou schuilt. Je krijgt een fraai rapport met tips en inzichten hoe jij de ondernemer in jou kunt empoweren. Ga hier naar de test >>>

Dit was het laatste deel uit de blogserie ‘Van overleven naar ondernemen in het Sociale Domein’.

Vorig artikelBlog: Buurthuis 2.0
Volgend artikelBlog: Een wonder
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

1 REACTIE

  1. Dag Anneke, inspirerende blogs schrijf / schreef jij over dit thema dat mij ook zo aan het hart gaat: hoe verleiden we professionals, die doorgaans niet zo erg met hun waardevolle professie te koop lopen, tot ondernemerschap zodat ze kunnen ervaren wat eigen regie doet voor creativiteit, beweging en vernieuwing in hun eigen sector 😉 Inmiddels enkele maanden druk doende met het oprichten van een coöperatie van zelfstandige professionals in de Jeugdbescherming wordt het tijd hier ook eens met jou over van gedachten te wisselen. Ik neem langs andere weg contact met je op. Hartelijke groet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.