Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Van Overleven naar Ondernemen: Managers met lef

Ondernemerschap in het Sociale Domein: Ik ben op zoek naar de stand van zaken. Op zoek naar ervaringen, angsten, dromers en helden. Deel één ging over urgentie. Dit is deel twee, over managers met lef die de transformatie naar ondernemen durven te maken.
EPI-Anneke-Krakers.jpg

De vorige keer blogde Anneke over de urgentie om te transformeren >>

Zo simpel is het. Als jij meer ondernemerschap in jouw organisatie wilt, dan zul je zelf ook moeten ondernemen. Het allermooiste cadeau wat jij jezelf kunt geven is om door de verlamming heen te breken. Verlamming zie ik op dit moment alom. Managers worden tegengehouden door oude processen, procedures en patronen. Voelen de hete adem van de gemeente in hun nek en blijven hangen in micro-managen. In zo’n omgeving gebeurt helemaal niets.

Tegen de stroom in

Nu komt het aan op jouw eigen lef: durf jij tegen de stroom in te gaan? Ga jij de stap maken van manager van processen naar leider van vernieuwing? Doe het nu. Het is nooit te laat en je bent nooit te oud.

Vertrouwen

‘Vertrouwen is de Red Bull voor organisaties. Vertrouwen geeft je vleugels.’ (Vrij naar Steven Covey.) Leid je organisatie, je team, vanuit vertrouwen. Geef vrijheid en verantwoordelijkheid. Creëer een omgeving waarin mensen nieuwe dingen durven uit te proberen. Houd steeds voor ogen dat sociaal werkers uit zichzelf slim, betrokken en gedreven genoeg zijn om dit aan te kunnen. Professionals zijn zo intrinsiek gemotiveerd, die weten zelf heus wel het beste wat ze moeten doen in hun werk. Omarm het dienend leiderschap.

Begin

Transformeren is een kwestie van gewoon beginnen. Je mag groot dromen maar het begin is de eerste kleine stap die je zet. Jouw organisatie compleet omgooien dat kan niet vandaag. Je kunt wel vandaag de eerste stap zetten.

Oteam

Dit werkt het beste door binnen je organisatie, binnen je team, een plek te creëren waar innovaties kans krijgen, waar ondernemers kunnen ontwikkelen en groeien. Ik noem dit het Oteam. Zie het Oteam als een lab waarin geëxperimenteerd wordt. Een couveuse waarin omstandigheden optimaal zijn om te groeien. Zoek de dwarsdenkers, dromers en strategen die perfect in dit Oteam passen. Het Oteam is een tijdelijk team in de organisatie dat op zoek gaat naar vernieuwing, een schaalbaar en herhaalbaar businessmodel. Wil je meer weten over het Oteam neem dan even contact met mij op.

Tips

Tot slot een aantal praktische tips die je vandaag kunt oppakken:

  • Loop samen met een aantal collega’s vandaag eens door jullie kantoor. Hangt er de goede vibe? Is de energie voelbaar? Kom je dooie planten tegen, gooi die dan gelijk weg (je zult zien hoe goed dit voelt). Leg post-it’s en pennen op de wc (een goed idee kan immers overal oppoppen). En als je wat meer tijd hebt, creëer dan een koffiehoek met echt goede koffie waar ook relaties van buiten graag zitten.
  • Heeft het systeembeheer jullie computers afgeschermd? Loop daar vandaag even binnen en geef aan dat dit echt niet langer kan. Vraag de beheerders om een plan waarmee ze binnen één week zorgen voor een vrije stroom van informatie.
  • Plan een koffiedate. Spreek niet af met iemand uit het veld, want als je teveel naar elkaar kijkt krijg je meer van hetzelfde, maar zoek iemand op uit bijvoorbeeld de horeca, de logistiek of de scheepvaart.
  • Bestel vandaag de poster over Servant Leadership (€ 3,95). Dat kan hier >>>

Wat je te wachten staat

Het zal niet makkelijk worden. Experimenten zullen mislukken. Je zult het grote geldvraagstuk tegenkomen. Je zult keuzes moeten maken over je positie in de markt. Maar: voor alles is een oplossing. Ook hier werkt het vertrouwen door: het komt goed! Stay tuned voor deel drie in deze serie met tips voor sociaal werkers.

Vorig artikelBlog: Sport, oud en verjaardag
Volgend artikelBlog: Excuses van Henk aan Fatima
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.