Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Uit je comfortzone

Als sociaal werker kun je in deze tijd niet meer stilstaan. Je moet het anders doen, beter, sneller, goedkoper. Vaak is dat de druk van buitenaf. Maar misschien herken je van binnen ook een wens. Een wens die echt helemaal van jezelf is. Een wens om te groeien als professional en als mens.

Vorige keer blogde Anneke over het geluk van de ontmoeting >>

Als je wilt groeien in je leven, of in je vak, dan is dit makkelijker gezegd dan gedaan. In je hoofd kan het allemaal zo mooi zijn, maar het echt doen is een tweede. Groeien betekent vaak ook dat je nieuwe dingen gaat doen. En dat is eng. Doodeng soms.

Comfortzone

Dat heeft te maken met je comfortzone. Daarbinnen is het veilig en doe je de dingen zoals je het altijd hebt gedaan. Daarbuiten is het eng, maar dat is wel de plek waar je zult groeien. Dus af en toe zal je uit die comfortzone moeten. En hoe eng het ook lijkt, ik weet zeker dat jij het kunt.

Groeien

Ik kan het ook heb ik ontdekt. Ik ben dit jaar tien jaar ondernemer. En man o man, wat ben ik gegroeid. Wat ben ik vaak uit mijn comfortzone gegaan. Soms ga ik onderuit maar meestal groei ik en daarmee natuurlijk ook mijn comfortzone. Dat is het leuke ervan. Als je het eenmaal hebt gedaan en overleefd is het daarna niet eng meer. Zo vond ik het jaren terug ontzettend eng om voor de groep te staan. Ik was ontzettend bang om door de mand te vallen. Een maatschappelijk werker die iets te vertellen heeft over marketing en profilering, dat gelooft toch niemand..

Gewoon doen

In mijn boek “Hier Sta Ik Voor! marketing en profilering voor sociale professionals” schrijf ik er dit over:

Voor mijn echte klanten heb ik nu twee keer een workshop verzorgd met geweldige sprekers. De eerste was Jos Burgers. Wat ben ik trots. Nu ben ik op zoek naar een spreker voor de derde workshop. Verwachtingsvol kijk ik Michiel aan. ’Ik weet wel iemand’ en er volgt een stilte. ’Jij.’ En nu is het Michiel die mij verwachtingsvol aankijkt. Opnieuw zoekt Michiel de confrontatie met mij op. ’Als jij nu niet zelf voor die groep gaat staan, zal je nooit een autoriteit worden in je nieuwe vakgebied.´

Ik doe het. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Er is één grote angst die mij in een wurggreep houdt: ik ben maar maatschappelijk werker, ik ben geen marketeer, straks val ik door de mand. Wat een afschuwelijk gevoel. De workshop zit vol. Ik leer de deelnemers hoe ze hun organisatie kunnen positioneren in de markt met behulp van het positioneringshuis. Het gaat goed. Er gebeuren geen ongelukken. Na afloop komt Marijke naar mij toe. ’Ik wil je even zeggen dat wij ook wel eens een echt marketingbureau hebben ingehuurd –  oh hemel, nu komt het  – maar dat ik hier veel meer aan heb gehad. Die man van dat bureau vertelde ons vooral wat we allemaal niet goed deden en daar had ik niets aan. Jij bent één van ons en laat gewoon zien dat jij het ook allemaal niet weet.´

Inspireren

Nu geniet ik er enorm van om voor de groep te staan en Sociaal Werkers te helpen en te inspireren om ondernemend te werken. En weet je wat het leuke is? Onlangs heb ik Marijke weer ontmoet. Ze nodigde mij uit om een presentatie te verzorgen op een inspiratiebijeenkomst voor al haar collega’s. Zo gaaf! Zo kan het gaan als jij wilt groeien. Soms heb je een beetje aanmoediging nodig en ik hoop dat ik je met mijn verhaal net dat ene zetje mag geven. 

Vorig artikelBlog: Mijn kwetsbare moeder
Volgend artikelBlog: Een vroege kerstwens
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.