Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Sociaal netwerk niet altijd vanzelfsprekend

‘Wie zijn belangrijk voor u?’ Deze vraag komt bijna altijd aan bod, als ik in gesprek ga met mensen die ondersteuning vragen. Soms zijn er ouders, een broer of zus of een paar goede vrienden. Als je echt samen met een vel papier en een stift gaat zitten, dan komen er vaak nog meer mensen in beeld. Sommigen staan dichtbij, anderen wat meer op afstand.
Mariksa-EPI.jpg

Vorige keer blogde Mariska over de kracht van taal en dialoog in het handelen van sociaal werkers>>

Ik bracht een keer met een moeder haar familie in kaart. We schreven alle namen op. Ondertussen was haar dochtertje van een jaar of zes aan het spelen. Ineens kwam ze naar ons toe met een foto van opa. ‘Opa hoort er ook bij’, zei ze en ze zette hem op de flap. Opa was overleden, maar door zijn foto was hij er weer bij. Kinderen kunnen een waardevolle bijdrage leveren in een gesprek over het netwerk.

Bewustwording

Bij een andere cliënte vroeg ik wie haar tot steun konden zijn bij het nemen van beslissingen. Ze tekende allerlei vrienden. Haar beste vriend woonde in Canada. Daar Skypete ze regelmatig mee. Door haar vrienden in kaart te brengen voelde ze zich sterker om een besluit te nemen. De volgende dag had ik een appje van haar. Ze had haar (ex)-partner de deur uit gezet. Ze voelde zich sterk genoeg na het gesprek om haar beslissing ook uit te voeren.

Variatie

Blijkbaar gaat er veel kracht vanuit om je bewust te worden van de mensen die om je heen staan. Sommigen staan dichtbij, anderen wat verder weg. Met sommigen voel je je vertrouwd, met anderen minder. Bij een goede vriendin kun je terecht voor emotionele steun. Bij de buurman kun je een hoge ladder lenen. Via een kennis op Facebook krijg je een tip over een vacature. Een gevarieerd netwerk helpt je vooruit in het leven.

Mattheuseffect

Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen even goed is in het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk. Mensen die langdurig ziek zijn, psychisch kwetsbaar of mensen die lange tijd in armoede leven, zien hun netwerk verschralen. Andersom zie je dat mensen die gezond zijn en voldoende geld hebben, vaak veel makkelijker een sociaal netwerk op kunnen bouwen en zo meer kansen creëren in hun leven. In de literatuur wordt dit ook wel het Mattheuseffect genoemd. Mensen met wie het goed gaat, kunnen beter hun sociaal netwerk ontwikkelen, terwijl mensen die het netwerk hard nodig hebben, juist moeite hebben om dat netwerk overeind te houden.

Inzicht voor het sociaal werk

De conclusie van dit verhaal is dat het versterken van het sociaal netwerk een belangrijk gespreksonderwerp is voor de sociaal werker en zijn cliënt. Mensen hebben belang bij een sterk en gevarieerd netwerk. Tegelijkertijd is het voor kwetsbare mensen extra moeilijk om een netwerk op te bouwen en te onderhouden. Maar als je met cliënten goed stilstaat bij hun netwerk, dan is het netwerk vaak groter dan ze aanvankelijk dachten.

Vorig artikelBlog: Een tweegesprek tussen mijn dochter en haar arts
Volgend artikelBlog: Wereldproblemen
Mariska Meinen-Bodewits is in juli 2018 afgestudeerd als Master Social Work aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tijdens haar studie heeft zij zich verdiept in het werken vanuit een omgevingsgerichte benadering. Ze heeft onderzoek gedaan naar de ondersteunende rol van de buurtcoaches bij een Maatschappelijk Activeringscentrum. Haar specialiteit is netwerkgericht ondersteunen vanuit samenregie. Zij werkt als buurtcoach bij Buurtplein. Daarnaast is ze bestuurslid bij de BPSW.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.