Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Op vakantie met oma

Laatst zijn we met bijna het hele gezin én oma een week op vakantie gegaan. Zeg maar gerust een kleine uitdaging, mijn dementerende oma uit haar vertrouwde omgeving halen en naar Portugal laten vliegen.
Ike-Schagen-EPI.jpg

De vorige keer schreef Ike over de ‘wonderen’ van dementie >>

Echter, oma thuis laten was geen optie. Daar zou fulltime zorg voor moeten worden ingehuurd en dan zou deze zorg nog niet in de buurt komen van de zorg die mijn ouders geven. Oma mee dan maar!

Slapeloze nachten

Eenmaal aangekomen bleek het overdag erg goed te gaan. ‘s Nachts werd het wat rumoerig. Waar mijn oma normaal als een blok in slaap valt en pas tien uur later wakker wordt, kroop ze nu een aantal nachten minstens vijf keer per nacht uit bed en dat zonder het doel naar bed terug te keren.

Onberekenbaar

Een aantal slapeloze nachten dus, maar met oma’s gesteldheid ging het eigenlijk relatief goed. Ondanks dat mijn oma haar geheugen zoals normaal niet langer duurt dan één minuut wist ze ons allemaal (oké wel met een aantal extra tips) in te maken met het spel: Wie ben ik?. Stelt u zich dat even voor. Mijn oma met een sticker op het voorhoofd waarop stond wie mijn oma was waarbij ze iedere ronde weer was vergeten dat die sticker er überhaupt zat. En nóg wist ze ons met haar gevatheid in te maken. Niet te vergeten de kaartspelletjes en Rummikub waarbij ook ik het vaker heb verloren dan gewonnen van mijn oma tijdens de vakantie. Soms door haar gevatheid, soms juist door haar onberekenbaarheid in combinatie met een beetje geluk. 

Mooier uitzicht

Wat ik geleerd heb van mijn oma meenemen op vakantie, is hoe belangrijk het is dat er mensen om haar heen zijn die ze goed kent en dat ze overdag haar eigen spullen bij zich heeft. Breiwerk, puzzelboeken, zakdoeken, puzzels enzovoorts. Dit zorgt ervoor dat mijn oma niet wegzakt in haar diepe en verontrustende gedachten waardoor het eigenlijk niet meer uitmaakt of we in Portugal of Nederland zijn. Voor mijn oma waren we nog steeds in Nederland, maar dan met een lekker temperatuurtje en een mooier uitzicht. 

Vorig artikelBlog: Van Overleven naar Ondernemen – Urgentie
Volgend artikelBlog: Rollercoaster
Ike Schagen (1993) is afgestudeerd bestuurskundige, gespecialiseerd in governance in de zorg en heeft na haar studie onderzoek gedaan voor het Talma Instituut naar de voortgang van de integratie in de zorg en de rol van governance hierin. Naast haar werk is Ike mede-mantelzorger van haar oma. Bij het schrijven zijn haar ouders, bij wie haar oma woont, en haar oma zelf de grote inspiratiebronnen achter haar blogs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.