Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Nieuw jaar, nieuwe kansen voor het UWV?

Lisa Hansen deelt in deze serie blogs haar ervaringen met het UWV. Deze keer beschrijft ze hoe moeilijk het voor haar bleek te zijn een adviseur van het UWV te spreken die haar kon helpen met het plannen van haar re-integratie.

De vorige keer vertelde Lisa dat volgens het UWV alles mogelijk was, maar dat bleek niet zo te zijn >>

Het was de start van een nieuw kalenderjaar, het jaar 2019. Voor mij hopelijk de start van een fitter, gezonder en minder emotioneel jaar. Om goed te beginnen ben ik eens gaan nadenken wat ik nou écht graag zou willen doen wanneer ik weer beter was. Mijn conclusie: ik wilde niets liever dan voor mezelf beginnen in de evenementenwereld, maar liet mijn gezondheid dit toe?

Langzaam denken aan de toekomst

Stapje voor stapje leek het iets beter te gaan met mijn gezondheid. Ik durfde weer te denken aan de toekomst. Voor ik radicale veranderingen door zou voeren, ben ik gestart met een thuisstudie om te kijken of mijn energie dit toeliet. Een goede stap, want elke week leek ik wat meer energie te hebben.

Weer aan het werk

De thuisstudie ging gestaag en ik ben me gaan oriënteren op de mogelijkheden voor een leuke baan van zo’n zestien uur per week. Ik stopte met mijn vrijwilligerswerk, zodat de focus voor een nieuwe job er daadwerkelijk was. Het idee was om te starten met werken en als dit daadwerkelijk goed bleek te gaan, mijn overige uren in de week te steken in het starten van mijn eigen bedrijf. De zoektocht naar een baan was in volle gang en daarnaast leek het mij verstandig om eens met het UWV te praten over de mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf.

Starten als zelfstandige en het UWV

Wanneer de twee dagen werk goed zou gaan, diende ik mij weer (gedeeltelijk) beter te melden. Aldus het UWV. De kans bestond dus dat ik binnenkort weer in de WW zou belanden. De WW en de Ziektewet hebben andere regels en eisen rondom het starten als zelfstandige. Daarom leek het mij prettig in gesprek te gaan met iemand die mij hier meer over kon vertellen.

Adviseur niet beschikbaar voor mij

Na wat telefoontjes naar het UWV kwam ik erachter dat er inderdaad speciale adviseurs zijn binnen het UWV die je kunnen helpen als je vanuit de WW wilt starten als zelfstandige. Heel handig, maar niet voor mij. Zolang ik nog in de Ziektewet zat, was het niet mogelijk een gesprek met zo iemand aan te vragen. Vreemd, want zo gek is het toch niet dat ik graag een stapje vooruit denk en wil weten wat in de toekomst wel of niet mogelijk is? Voor het UWV blijkbaar wel. Na vele belletjes vertelde een telefonisch medewerker mij uiteindelijk dat er tóch een oplossing zou zijn. Wanneer ik opnieuw een account zou aanmaken in de werkmap van het UWV en hier een CV zou uploaden, kon ik via de optie ‘berichten’, een berichtje sturen naar een adviseur. Dus zo geschiedde.

CV uploaden in de werkmap

Je CV uploaden in de werkmap gaat nog niet zo makkelijk. Handmatig moet je je volledige CV invullen in de daarvoor bestemde velden. Simpel een bestand uploaden kon dus niet. Zo’n drie uur later was ik eindelijk klaar met invullen en kon ik een gesprek aanvragen. Zodra ik mijn CV had opgeslagen, bleef de optie voor het sturen van een bericht alleen grijs, dus niet klikbaar. Dit meen je niet?

Belletje honderd

Er volgde weer een belletje naar het UWV. Ik legde mijn situatie uit en gaf aan dat ik nog steeds geen gesprek kon aanvragen. De vrouwelijke medewerker snapte niet waarom haar collega dit advies had gegeven, want volgens haar bleef deze optie niet klikbaar zolang ik in de Ziektewet zat. Weer drie uur verspeeld en een misverstand verder. Moedeloos vroeg ik haar wat ik dan wél kon doen om een gesprek aan te vragen. Dit was volgens haar zo geregeld en drie minuten later stond er een afspraak voor mij ingepland, yes!

Te mooi om waar te zijn

Twee weken laten arriveerde ik vol goede moed bij het UWV. Na een half uur wachten was ik dan aan de beurt. Zou ik dan eindelijk antwoord krijgen op al mijn vragen? Nee. Na twee minuten stond ik weer buiten, want de desbetreffende medewerker was helemaal geen adviseur voor het starten als zelfstandige. En daarnaast kon hij me überhaupt nergens mee helpen zolang ik niet in de WW, maar in de Ziektewet zat. Ik kon me niet meer inhouden en barstte in tranen uit. Was het dan écht zo ingewikkeld om iemand te spreken die me verder kon helpen?

Volgende keer: zelfs voor het invullen van het klachtenformulier had ik geen energie meer.  

Vorig artikelBlog: Een pijnlijke confrontatie bij de bank
Volgend artikelBlog: Een beetje recentraliseren hoort bij decentraliseren
Lisa Hansen (fictieve naam, de echte naam van de auteur is bekend bij de redactie) is 30 jaar en langzaam weer aan het opkrabbelen na een zware periode. Na jarenlang hard te hebben gewerkt is Lisa begin 2018 ingestort na het overlijden van zowel haar schoonmoeder als eigen vader in combinatie met lichamelijke klachten. Lisa belandde eerst in de WW en daarna in de ziektewet. Ze deelt haar ervaringen met het UWV in een aantal blogs. Soms positief, veelal negatief maar voornamelijk verwonderlijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.