Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Mijn oma is de liefste

Mijn oma is de liefste op de hele wereld, echt waar. Maar als je niet oppast dan verandert mijn oma tot iemand die ik niet meer terug herken. Mijn altijd vrolijke oma wordt verdrietig of zelfs een beetje bozig. Op deze momenten wil ze naar ‘háár’ huis. Het huis dat al een hele poos verkocht is, maar dat vertellen we maar niet meer.
Ike-Schagen-EPI.jpg

In haar vorige blog schreef Ike waarom ze haar oma regelmatig een leugentje vertelt >>

Het leven rondom mijn oma verandert hierdoor eigenlijk in één groot spel. Een spel waarbij ik iedere dag opnieuw probeer genoeg punten te verdienen.

Plus tien punten

Zo begint bijvoorbeeld de dag: mijn oma vindt onderin de la het kattenvoer dat zorgvuldig is neergelegd waarmee ze de schreeuwende kat te eten kan geven. Niet twee blikken kattenvoer, maar één, want anders krijgt de poes tien minuten later weer te eten. Plus tien punten.

Puzzelen

Mijn oma vermaakt zich vervolgens twee uur (soms wel drie) met de puzzel. De puzzel die, net als het kattenvoer, de avond van tevoren zorgvuldig is klaargelegd. Een paar puzzelstukjes zijn al aan elkaar vastgemaakt want anders zit de hele puzzel binnen no-time weer in de doos. Want, zo zegt mijn oma: ‘Ik puzzel niet’. Plus twintig punten.

Naar huis

Vervolgens komt er bezoek. Als het te druk wordt, voelt oma zich bij ons even niet meer thuis. Oma vertrekt naar haar kamer en begint haar spulletjes zorgvuldig in de doos te doen om mee naar ‘huis’ te nemen. Min veertig punten.

Spelletje of sigaretje

Oplossing? Een spelletje. Plus vijftig punten. Oma houdt gelukkig van spelletjes. En van sigaretjes. Dat is altijd plan B. 

Vorig artikelBlog: Zandkastelen en zelfregie
Volgend artikelBlog: Regelstress
Ike Schagen (1993) is afgestudeerd bestuurskundige, gespecialiseerd in governance in de zorg en heeft na haar studie onderzoek gedaan voor het Talma Instituut naar de voortgang van de integratie in de zorg en de rol van governance hierin. Naast haar werk is Ike mede-mantelzorger van haar oma. Bij het schrijven zijn haar ouders, bij wie haar oma woont, en haar oma zelf de grote inspiratiebronnen achter haar blogs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.