Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Leven na schuldsanering?

Zes weken. Zo lang is mijn vriendin Sofie nu al uit de schuldsanering. Na jaren van armoede en zestig euro per week hebben zij en haar man weer een ‘gewoon’ inkomen. En dat voelt goed, heel goed.
Movisie-Wil-Verschoor-EPI.jpg

De vorige keer blogde Wil over ‘Gouden Mannen’ >>

Is het verbeelding of lees ik de opluchting van haar gezicht af? Ze ziet er in ieder geval stralend uit: een bezoek aan de kapper en nieuwe kleding hebben kennelijk wonderen verricht. En er is meer. Ze vertelt dat ze is gestopt met roken, vandaar ook de frisse huid. Al die jaren in de schuldsanering wilde dat maar niet lukken. Waarom nu dan wel? ‘Omdat ik weer ruimte heb in mijn hoofd.’

Tunnelvisie

In haar verhaal hoor ik de praktijk van het boek ‘Schaarste’ van Mullainathan en Shafir uit 2012. Daarin beschrijven ze hoe armoede leidt tot een tunnelvisie, beperkt denkvermogen en het minder snel aanleren van nieuwe vaardigheden. Inzichten die in Nederland nu langzaamaan leiden tot een andere aanpak van armoede. Helaas voor Sofie te laat, zij had te maken met een strak regime van schuldsanering.

Vrijwilligerswerk

Hoe heeft ze die eerste weken van rijkdom doorgebracht? Met zich verbazen. Dat ze boodschappen kon doen, koffie drinken op een terras, een weekend weg in eigen land, een maaltijd laten bezorgen toen ze geen zin had om te koken. En na dat alles stond er nog steeds een flink bedrag op haar bankrekening. Ze vertelt ook over het vrijwilligerswerk dat ze recent weer heeft opgepakt nu ze weer ruimte in haar hoofd heeft. Ze geniet van de aandacht en waardering die dat oplevert.

Nieuwe rijkdom

Natuurlijk zijn, met het einde van de schuldsanering, niet alle problemen van Sofie opgelost. Haar gezondheid laat nog te wensen over, ze maakt zich zorgen over haar kleinkinderen die te maken hebben met jeugdzorg. Maar voorlopig is het vooral genieten van de nieuwe rijkdom. Voor de komende tijd heeft ze een financiële planning gemaakt, met per maand de vervulling van fijne wensen: van een zonvakantie tot een nieuwe bril, van nieuwe handdoeken tot een verjaardagsfeestje.

De nieuwe rijkdom is haar van harte gegund. Ik hoop dat ze nooit meer te maken krijgt met armoede in haar leven.

Wil Verschoor is teamcoach Inclusie en diversiteit bij Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.