Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Oud wordt goud in Amsterdam-West

’Jammer, deze eend is veel alleen. Daarom moet hij veel denken.’ Mooi hè? Dit is geschreven door een gouden man uit Amsterdam-West. Hij maakte er prachtige sfeerfoto’s bij die samen met andere teksten en foto’s een fraai boekje vormen. Maar wat is een gouden man?
Movisie-Wil-Verschoor-EPI.jpg

De vorige keer vroeg Wil zich af of haar vriendin Sofie alle remmen los zou gooien of voor altijd zuinig zou blijven >>

Een gouden man is een 50+ man uit Amsterdam-West of Nieuw-West.  Hij is actief op meerdere fronten. Hij spreekt wekelijks met  andere gouden mannen af om met de computer te leren omgaan en de Nederlandse taal te leren. Om te praten over het dagelijks leven en de problemen die hij tegenkomt met gezondheid, de krappe portemonnee, de moeizame communicatie met instanties, de ervaren discriminatie of het feit dat zijn kinderen hem overtreffen in taal en kennis.  En hij leert hoe hij die problemen zelf aan kan pakken, met hulp van de andere mannen en de begeleider.

Vrijwilligerswerk

Als dat allemaal goed loopt, gaat de gouden man verder. Hij sport wekelijks, waardoor zijn gezondheid verbetert. Hij regelt voor de groep een gratis rondleiding in een museum of doet mee aan een project over fotografie en dichtkunst, waaruit dan dat mooie boekje ontstaat. En wellicht  stroomt hij door naar vrijwilligerswerk in een verzorgingscentrum of de buurtboerderij. Kortom: een gouden man maakt wat van zijn leven, hij heeft er zin in, hij werkt aan zijn gezondheid en pakt samen met andere gouden mannen problemen aan.

Topje van de ijsberg

Klinkt ideaal, niet? Vanuit Movisie beschreef ik de interventie die sociaal-geïsoleerde 50+ mannen in Amsterdam de kans biedt om gouden mannen te worden.  En ik zag hoeveel energie, tijd en geduld daarvoor nodig is. Want die gouden man die zichtbaar iets van zijn leven maakt, is eigenlijk het topje van een ijsberg die verder grotendeels onder water ligt.

Eenzaam

De organisatie die de interventie uitvoert, werkt hard, betrokken en met veel geduld aan dat grote, onzichtbare deel  onder water. Want alleen al het bij elkaar brengen van sociaal-geïsoleerde mannen vergt soms maanden van voorbereiding. Omdat de schaamte groot is: wie wil nou erkennen dat-ie zich eenzaam voelt, niet gewaardeerd en afgeschreven door de samenleving? En veel mannen hebben ook zoveel dagelijkse problemen dat hun hoofd er helemaal niet naar staat om gouden man te worden, dus ook daar moet een oplossing voor worden gezocht.

Uit de cirkel

Beloning voor het harde werken van deze organisatie is er gelukkig ook. Bijvoorbeeld als een deelnemer zegt: ‘Ik voel me beter door deze cursus. Ik heb een ander patroon van leven gekregen en ben uit de cirkel gekomen van zitten, dammen en kaarten. Nu weet ik dat er heel veel activiteiten zijn in de buurt waar ik woon. Ik heb bijna elke dag wat te doen in mijn buurt. Ik voel me beter.’

Mooi toch?

Wil Verschoor is teamcoach Inclusie en diversiteit bij Movisie.

Stichting Kantara-Brug is de ontwikkelaar en uitvoerder van deze interventie in Amsterdam-West en Nieuw-West. De stichting is bereid de ervaringen met de interventie te delen en over te dragen. Voor contact: info@kantara-brug.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.