Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Leugentje om oma’s bestwil

Mijn ouders hebben twee en een half jaar geleden mijn oma met dementie in huis genomen. Nu mijn ouders een kleine maand op vakantie zijn, woon ik tijdelijk weer in mijn ouderlijk huis. Tijdens deze maand alleen met mijn oma ben ik erachter gekomen dat er elk kwartier wel een ‘leugentje om oma’s bestwil’ uit mijn mond komt.
Ike-Schagen-EPI.jpg

Nu zal dit voor een ander misschien normaal zijn, maar ik probeer in mijn dagelijks leven het liegen zoveel mogelijk te beperken. Door tijd door te brengen met mijn oma word ik dus blijkbaar gedwongen om te liegen. Zo zeg ik al vanaf het begin dat mijn ouders op vakantie zijn dat ze over twee nachten zullen terugkomen in plaats van de daadwerkelijke drie weken.

Doorvragen

Ik krijg daarom nu elke dag als reactie: ‘Goh wat lekker voor ze, dat hebben ze echt verdiend’. In plaats van: ‘Oh, nou dan ga ik toch naar huis?’, als ik de waarheid had verteld. Als ik dan doorvraag welk huis oma precies bedoelt, komt naar voren dat ze het huis bedoelt op de Zuiderweg. Het huis waar mijn moeder vijftig jaar geleden is opgegroeid, drie verhuizingen geleden. Doorvragen doen we daarom ook maar niet meer.

Zoeken

Als mijn oma vervolgens begint te vertellen dat mijn tante of broer net langs is geweest en dat we ze even moeten gaan zoeken, ga ik daar ook niet meer tegenin. In plaats van te vertellen dat ze helemaal niet zijn geweest praat ik lekker mee: ‘Wat gezellig. Zijn ze nu alweer weg?’. Vervolgens bevestig ik mijn oma dat als ze een bakkie willen, ze echt wel weer terugkomen of langer waren gebleven, we hoeven ze écht niet te zoeken.  

Allerbeste humeur

Liegen vind ik daarom soms best geoorloofd, maar alleen voor mijn oma’s bestwil. Mijn oma krijgt hier namelijk het allerbeste humeur van en ik daarom ook.

Vorig artikelBlog: Pas in 2045 kunnen we met de trein overal naar toe
Volgend artikelBlog: Million dollar question
Ike Schagen (1993) is afgestudeerd bestuurskundige, gespecialiseerd in governance in de zorg en heeft na haar studie onderzoek gedaan voor het Talma Instituut naar de voortgang van de integratie in de zorg en de rol van governance hierin. Naast haar werk is Ike mede-mantelzorger van haar oma. Bij het schrijven zijn haar ouders, bij wie haar oma woont, en haar oma zelf de grote inspiratiebronnen achter haar blogs.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.