Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Help transgenders thuiskomen

Transgenders mogen in de Amerikaanse staat North Carolina niet meer naar de wc. Althans: niet naar de wc die bij hen past. In Nederland zijn er minder beperkende wetten voor transgenders. Toch valt er ook hier nog veel te verbeteren. En als sociale of zorgprofessional kunt u daar een cruciale rol in spelen.

Vorige keer blogde Hanneke over papa als opvoeder >>

Wist u dat ongeveer 1 op de 250 mensen transgender is? Wanneer u in een wijk werkt met 10.000 mensen, zijn er zo’n 40 mensen transgender. Met transgender bedoelen we: iedereen waarvan de ouders bij de geboorte dachten dat ze een jongetje hadden gekregen maar eigenlijk was het een meisje – of andersom. En er zijn ook mensen die zowel een mannelijke als vrouwelijke identiteit hebben, die er tussenin zitten, die wisselen of geen van beide zijn. Ook hen noemen we transgender. Bij die berekening van 1 op de 250 zijn alleen transgenders meegeteld die de wens hebben hun lichaam via hormonen en operaties aan te passen. Dat geldt niet voor alle transgenders dus de werkelijke groep is groter. Heeft u nog nooit een transgender ontmoet in uw werk? Dan is de kans dus groot dat u deze over het hoofd heeft gezien.

Als je niet jezelf kan zijn

Enige kennis over genderdiversiteit en transgenders kan u goed van pas komen. Als u iets weet over het proces van het ontdekken van transgenders-gevoelens, dan kunt u dit eerder herkennen. Want dit proces gaat niet zonder slag of stoot. Coach en ervaringsdeskundige Petra van Dijk zegt hierover: ‘Voor het onderdrukken van mijn gevoelens betaalde ik een hoge prijs. Ik was doodongelukkig, ik kreeg migraine, ik at ongezond en zat slecht in mijn vel’. En als je dan je werkelijke identiteit hebt geaccepteerd, dan is de weg naar worden wie je bent niet zonder hobbels. Pesten, afwijzing en geweld omdat je transgender bent, komen nog schrikbarend vaak voor. En wist u dat bijna een kwart van de transgenders een zelfmoordpoging heeft gedaan? Ook depressie en eenzaamheid komen vaak voor. Dat neemt niet weg dat tegelijkertijd veel transgenders vroeg of laat hun weg naar geluk vinden. Zoals Petra het zegt: ‘Het inzien en accepteren van je transgender-gevoel is thuiskomen in jezelf’.

Wat kunt u doen als professional?

Uit onderzoek blijkt dat transgenders veel baat hebben bij contact met andere transgenders. Ervaringskennis kan zo worden gedeeld en: onder elkaar voel je je niet meer anders. U kunt dus verwijzen naar de verschillende ontmoetingsplekken of u kunt faciliteren dat transgenders in de regio elkaar ontmoeten. Daarnaast kunt u verwijzen naar specialistische zorg en helpen bij het werken aan meer acceptatie van genderdiversiteit. Kortom, u doet hetzelfde als bij uw andere cliënten: u ondersteunt mensen in een kwetsbare positie, biedt zorg, faciliteert empowerment en helpt de positie in de samenleving te verbeteren.

Verandering

De wc-strijd in de Verenigde Staten is nog niet beëindigd. Maar ook in ons land zit er soms een luchtje aan de manier waarop we met genderdiversiteit omgaan. Samen kunnen we daar verandering in brengen.

Lesgeven over transgenders op het hbo? Check dit stappenplan.

Hanneke Felten is onderzoeker en projectleider op het terrein van Effectiviteit & Diversiteit bij Kenniscentrum Movisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.