Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Facebook live voor het wijkteam

Maakt jullie wijkteam al gebruik van Facebook Live? In dit blog leer ik je meer rendement te halen uit Facebook Live, zodat het wijkteam meer cliënten bereikt. Meer interactie met je cliënten en je bent meer toegankelijk.
Fawzi Salih is blogger bij Zorg+Welzijn

Vorige keer schreef Fawzi over 10 doelen voor de sociale media van je wijkteam.
https://www.zorgwelzijn.nl/blog/blog-10-sociale-media-doelen-voor-het-wijkteam/

Wat is Facebook Live?
Met Facebook Live kun je als wijkteam een live video uitzending doen. Het lijkt veel op Periscope, de livestreaming app van Twitter. Het mooie van Facebook Live is dat er interactie mogelijk is met cliënten. Daardoor ben je een stuk toegankelijker voor (potentiële) cliënten van het wijkteam.

Hoe werk Facebook Live?
Het gebruik van Facebook Live is eenvoudig. Ga naar de applicatie van Facebook op je mobiele telefoon. Klik op het beginscherm en ga vervolgens naar “wat ben je aan het doen”. Via daar kun je de live functie openen. Je kunt van tevoren nog aanpassen wie je live story kan bekijken: worden het alleen je Facebook vrienden of wil je je video met de hele wereld delen?

Ideeën voor Facebook Live uitzendingen
Als wijkteam kun je de volgende Facebook Live uitzendingen maken voor (potentiële) cliënten:

  • Speel in op lokaal en landelijk nieuws als je denkt er vanuit het wijkteam iets over kunt zeggen. Zijn de procedures voor het aanvragen van een Wmo-voorziening gewijzigd? Vertel in klare taal hoe het zit. Is er in de landelijke media veel aandacht voor overmatig alcoholgebruik door jongeren? Nodig een beroepskracht op het gebied van verslavingszorg uit en geef ouders handige tips.
  • Een slimme manier om interactie met cliënten te stimuleren is door een live vraag & antwoord te organiseren. Hoe zou het voor je zijn om een sessie te organiseren over communiceren met pubers? Regel een beroepskracht die alles weet over preventieve opvoedondersteuning.
  • Je kunt Facebook Live heel goed gebruiken om bijeenkomsten van het wijkteam live uit te zenden. Hierbij is het belangrijk dat er iemand beschikbaar is om live te reageren op de opmerkingen onder de video of in de camera. Anders is het slechts een registratie en levert de uitzending weinig interactie met cliënten op.
  • Laat cliënten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat in het wijkteam.
  • YouTube staat vol met how-to video’s. Maar dit kan natuurlijk ook live. Het vraagt wel wat voorbereiding en het liefst een script dat van tevoren geoefend is. Het is natuurlijk veel leuker om live te laten zien hoe bijvoorbeeld een keukentafelgesprek gaat.

Handige tips voor Facebook Live uitzendingen
Ten slotte wil ik je nog een aantal handige tips geven voor de Facebook Live uitzendingen van het wijkteam:

  • Zorg ervoor dat je persoonlijk bent en blijft. Begin je uitzending door te vertellen over het wijkteam en vooral wat de kijkers te zien krijgen. Je kijker heeft geen idee hoe lang je uitzending gaat duren. Geef dus vooral een tijdsindicatie aan.
  • Moedig cliënten aan om vragen te stellen en commentaar te leveren, zodat je deze live kan beantwoorden.
  • Aangezien er tijdens de live uitzending van het wijkteam steeds nieuwe kijkers zullen verschijnen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je regelmatig aangeeft wie je bent en waar de uitzending over gaat.
  • Zorg ervoor dat je op het einde een ‘call to action’ uitvoert waarin je jouw kijkers raagt of ze zich willen abonneren voor bijvoorbeeld de nieuwsbrief van het wijkteam.
  • Wanneer de Facebook live uitzending is afgelopen, is het belangrijk dat je jouw kijkers bedankt in een post op Facebook en ze aanmoedigt om de volgende keer weer te kijken.

Wat zijn jullie ideeën voor een Facebook live uitzending van het wijkteam? Laat het me weten via f.salih@kennis-express.nl  of via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.