Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Excuses van Henk aan Fatima

Buurman Henk zijn excuses aangeboden aan thuishulp Fatima. Zijn opmerking over haar ‘luizendoek’ is natuurlijk fout.

In zijn vorige blog beschreef Fawzi een situatie waarin buurman Henk een foute opmerking maakte tegen Fatima van de thuiszorg >>

Wekelijks ga ik bij mijn buren Henk en Ingrid op de koffie. Normaal gesproken voert Henk het hoogste woord en moppert hij op Jan en alleman. Vooral de hoge heren uit Den Haag krijgen de schuld van alles. Sinds twee weken houdt Henk zijn mond en kijkt hij doelloos voor zich uit. ‘Wat is er aan de hand buurman Henk?’, vraag ik. Buurvrouw Ingrid geeft aan dat Henk er geen zin meer in heeft. Waarom niet? Na lang aandringen geeft Henk toe dat hij spijt heeft. Hij had nooit tegen Fatima mogen zeggen: ‘Doe je “luizendoek” af of ga anders maar weg’. Heel voorzichtig vraag ik in hoeverre Henk er klaar voor is om zijn excuses aan te bieden aan Fatima. Na even te hebben nagedacht stemt mijn buurman toe.

Het onbereikbare wijkteam

De volgende ochtend ben ik opnieuw bij Henk en Ingrid thuis. In de paperassen zoeken we het telefoonnummer van Evie van het wijkteam. Met moeite kunnen we haar telefoonnummer vinden.  We lopen naar de ouderwetse draaitelefoon in de hoek van de kamer en ik geef Henk de hoorn. En wat er dan gebeurt, overtreft mijn stoutste dromen. De telefoniste geeft aan dat Evie van het wijkteam alleen op dinsdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur bereikbaar is voor burgers. Henk moet maar een e-mail sturen zegt de telefoniste. Een waardevolle opmerking. Alleen niet passend voor mijn computerloze hoogbejaarde buren.

Bemiddeling door de imam

Heel toevallig sport ik met bestuurslid Mohammed van de plaatselijke moskee. Na de afloop van onze wekelijkse spinningles vertel ik hem het verhaal. Via zijn sociale netwerk kent hij Fatima oppervlakkig. Hij stelt voor om de imam in te schakelen. Wellicht kan hij een gesprek arrangeren waarin Henk zijn excuses maakt aan Fatima. Een paar dagen later krijg ik telefoon van Mohammed. Henk en Ingrid zijn maandagavond van harte welkom in de moskee.

Een onverwachte wending

Maandagavond 19.30 uur loop ik met Henk en Ingrid naar de moskee. Met lood in de schoenen gaat Henk naar binnen. Hij weet dondersgoed dat zijn opmerking fout is geweest.  In de werkkamer van de imam zit Fatima samen met haar man. Na een kort woord van welkom gaan we aan de grote tafel zitten. De imam geeft Henk het woord. Hij maakt oprecht zijn excuses aan Fatima en geeft toe dat hij het nooit had mogen zeggen. Fatima luistert op een respectvolle manier naar de spijtbetuiging van Henk en accepteert zijn woorden. Terecht stelt ze de vraag waar de opmerking van Henk vandaag komt. Zowel Henk en Ingrid geven aan dat ze het wekelijkse sociale contact met hun vroegere thuishulp missen. Voorheen kon alles en nu is er niet eens tijd voor een gezellig praatje en een kopje koffie.

Wat zou u willen?

De man van Fatima is nieuwsgierig naar wat Henk en Ingrid nodig hebben om op een waardige manier invulling te geven aan hun oude dag. Henk en Ingrid geven aan dat ze het leuk zouden vinden om na afloop van de dienst een kopje koffie met Fatima te drinken. Ook willen Henk en Ingrid zich maatschappelijk nuttig maken voor hun medemens. De imam vraagt of Henk en Ingrid het leuk vinden om buddy te worden van een Syrisch vluchtelingengezin. Leuk idee zegt Ingrid, terwijl ze Henk een por geeft.

Hoe gaan jullie als wijkteam om met boze burgers? Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het me weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.