Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Blog: Doe je ‘luizendoek’ af

Gisterenavond stond Ingrid huilend aan de deur. Henk is een racist, zegt Evie van het wijkteam.
EPI-Fawzi-Salih.jpg

De vorige keer introduceerde Fawzi zijn boze buren Henk en Ingrid >>

Wat is er gebeurd? Onder het genot van een bakje koffie vertelt buurvrouw Ingrid haar verhaal. Sinds mei 2015 komt de hoofddoek dragende Fatima van de thuiszorg een keer per twee weken langs voor het huishouden. Maximaal 120 minuten is Fatima binnen. Voor een gezellig praatje is geen tijd. Deze situatie irriteert mijn buurman en buurvrouw mateloos. Vorige week woensdag barstte de bom. Uit pure frustratie stelde Henk een ultimatum aan Fatima: ‘Doe je “luizendoek” af of ga anders maar weg.’

Iedereen is gelijk

De uitspraak van Henk was tegen het zere been van Fatima. Hysterisch vertrok Fatima naar huis. Volgens Ingrid kreeg Henk nog allerlei verwensingen in het Marokkaans naar zijn hoofd geslingerd.  Gisterenmorgen kwam Evie van het wijkteam verhaal halen bij mijn buren. Zonder enig weerwoord te vragen werd Henk voor racist uitgemaakt. Evie legde in Jip en Janneke taal uit dat iedereen in Nederland gelijk is. Slechts vijftien minuten nam Evie de tijd voor mijn lieve buren.

Racist?

In mijn ogen is Henk geen racist. De opmerking richting Fatima komt voort uit onmacht en onbegrip van het huidige Nederland. De generatie ouderen van Henk en Ingrid heeft altijd hard gewerkt. Na de Tweede Wereld Oorlog moest Nederland worden opgebouwd. Voor studie en verdieping in andere culturen en geloven was géén tijd. Henk en Ingrid waren allang blij met een vrije dag per week en twee weken met de vouwwagen naar Oostenrijk. Verder speelt mee dat de generatie van Henk en Ingrid weinig uiting geeft aan opgekropte gevoelens en een minder sociaal wenselijke woordenschat hanteert dan de Evie’s van deze wereld.  Zolang ik Henk ken zegt hij altijd: ‘Iedereen is voor mij gelijk zolang je maar hard werkt en geen rottigheid uithaalt.’

Eenzaamheid

Veel ouderen, zoals Henk en Ingrid, zijn eenzaam. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Voor de meeste ouderen is het sociale contact met een medewerker van de thuiszorg een welkome afleiding uit de dagelijkse sleur van het bestaan. Door de transformatie in het sociaal domein is er een abrupt einde gekomen aan het wekelijkse sociale contact met de dames van de thuiszorg. Huishoudelijke verzorging is meer dan alleen poetsen. De dames van de thuiszorg bieden een luisterend oor en zijn een steun toeverlaat voor veel ouderen. Vaak weten de dames meer dan de eigen kinderen. Ouderen willen hun kinderen niet belasten. Zij hebben hun eigen leven.

Granny’s Finest

Helaas bieden veel gemeenten en wijkteams geen duurzame oplossing voor het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. De Evie’s van deze wereld zijn niet geïnteresseerd in het helpen van mensen. Zij denken in protocollen en procedures. Daarom vind ik dat het bedrijfsleven in dit gat moet springen. Zo ben ik een groot fan van Granny’s Finest. Onder begeleiding van jonge ontwerpers breien ouderen truien, mutsen en andere hoogwaardige handgemaakte producten. De ouderen krijgen géén geld, maar worden uitbetaald in de vorm van gezellige uitjes. Het is jammer dat er in mijn woonplaats nog geen Granny’s Finest is. Heel toevallig weet ik dat Ingrid goed kan breien.

Wat is jouw oplossing om de eenzaamheid onder ouderen duurzaam te bestrijden?  Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het me weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

5 reacties

 • Ummie

  Dus 'Fatima' komt al 2 jaar bij 'Henk' en gaat haar nu in eens beledigen? Hij moet zich kapot schamen en de schrijver van deze column idem dito.
  Fatima is niet hysterisch weggegaan, zij heeft ervoor gekozen om zich niet zomaar te laten beledigen! Het zal mij niet eens verbazen dat er al langer spanning was maar we horen nu alleen de bevooroordeelde mening van de schrijver...want hey, arme Henk is eenzaam, slachtoffer van het systeem en daardoor vrijstelling gekregen om een huishoudelijk medewerkster te beledigen.
  En Evie zal vast de protocollen volgen ja, daaronder vallen ook de rechten van de medewerkers. Daar is ze voor opgekomen, zoals het hoort!

 • Ina55

  De stereotype namen voor de 2 zorgvragers( de doorsnee Nederlanders volgens Wilders) en de stereotype naam van de werkneemster, zetten al meteen de toon van dit stuk .Je weet al meteen dat dit niet meer goed gaat komen en ja inderdaad, als vervolgens het verhaal van Henk automatisch voor waar wordt genomen en de volkomen normale reactie van Fatima op uitgescholden worden met een racistisch uitlating, hysterisch wordt genoemd is de maat vol. Er is geen enkel excuus voor 'Henk' om zijn onmacht af te reageren middels racistische bewoordingen op de vrouw die uitermate hard haar best doet om zijn huis schoon te maken. Als ze wel een praatje had gemaakt met hem, had hij vermoedelijk een klacht ingediend over haar vermeende luiheid. Kortom Evie is geheel juist als hem een racist noemt, want dat blijkt hij gewoon te zijn. Hij spreekt zichzelf namelijk heel hard tegen als hij zegt : ‘Iedereen is voor mij gelijk zolang je maar hard werkt en geen rottigheid uithaalt.’ Kennelijk is 'Fatima' namelijk helemaal niet zo gelijk ,terwijl ze toch zich een ongeluk werkt in zijn huis. Hijzelf is degene die rottigheid uithaalt en hij is een dikke excuus verschuldigd aan de vrouw met de hoofddoek die hem in staat stelt thuis te blijven wonen. En iemand die dergelijke stukjes schrijft moet zichzelf eens goed achter de oren krabben , in welke mate hij besmet is met de vooroordelen van Henk en Ingrid .

 • Mahvrie

  Hetgeen 'Henk' heeft gezegd kan niet door de beugel, gefrustreerd of niet. Dat mensen wel eens iets onheus kunnen zeggen uit frustratie, begrijp ik, maar er zijn absoluut grenzen! In mijn werk moet ik regelmatig onplezierige maatregelen nemen tegen mensen die in overtreding zijn. Ik accepteer hun uiting van frustratie. Maar wanneer er discriminerende en/of beledigende dingen worden geuit in de lijn als de uitspraak van 'Henk', zit die persoon de rest van de dag in een politiebureau en mag zich later verantwoorden voor de rechter!

 • Marianne

  In uw ogen is Henk geen racist? Nou in mijn ogen wél!!!
  De opmerking richting Fatima mag voortkomen uit onmacht en onbegrip van het huidige Nederland maar het is en blijft een foute opmerking!!

  Was er eerder voor hen geen tíjd voor studie en verdieping in andere culturen en geloven of hadden ze er geen belangstelling voor? In ieder geval hebben ze nú genoeg tijd, maar doen ze het nu?

  Leren om uiting te geven aan opgekropte gevoelens en een meer sociaal wenselijke woordenschat leren hanteren kan op iedere leeftijd. Als ze daar nu mee zouden beginnen, dan zouden ze daar zelf ook nog veel baat bij kunnen hebben. Het algemeen maatschappelijk werk biedt vast nog wel een assertiviteitstraining aan.

  Henk kan wel mooi zéggen dat voor hem ‘Iedereen gelijk is zolang ie maar hard werkt en geen rottigheid uithaalt, maar hiermee bewijst hij dat dit niet waar is, en hij wel degelijk anders dóet!!!

  Fijn dat Evie professioneel gehandeld heeft!!

  En Fawzi, door dit gedrag te vergoelijken verlaagd u zichzelf óók tot discriminatie. Lijkt me niet dat dat de juiste insteek is om het eenzaamheidsprobleem aan de orde te stellen.

 • wernervrede

  Dus als ik gefrustreerd ben mag ik alles zeggen hoe kwetsend het ook is? Of mag ik alleen alles zeggen als ik Henk heet? Evie is iemand die alleen aan protocollen denkt omdat ze het voor haar collega/werknemer opneemt? En onbetaalde arbeid voor een commercieel bedrijf is de toekomst voor ouderenzorg. Erg verheffend deze column.

Of registreer je om te kunnen reageren.