Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog: Eigen risico is een straf

Ik had onlangs op twitter met een bekende econoom/tv-presentator wat onmin naar aanleiding van een tweet van @groenlinks. Groenlinks wil het eigen risico in de zorg afschaffen.
EPI-Marcel-Kolder.JPG

Vorige keer blogde Marcel over zijn zomerdipje >>

Groenlinks tweette dat het eigen risico eigenlijk een straf is op ziek zijn. De bekende econoom vond dat een negatieve frame. Letterlijk zei hij: ‘Eigen risico als straf framen is hetzelfde als: Tanken als straf op ver weg wonen en brood kopen als straf op trek hebben.’

Chronische ziekte

Ik ben het niet met hem eens. Ik ondersteun een groep jongeren met een beperking en ze lopen allemaal op tegen de hoge ziektekosten die een chronische ziekte met zich meebrengt (sommige krijgen een Wajong, andere een kleine beurs). En vooral ook de extra kosten of bijdragen die ze moeten betalen voor van alles.

Kosten

De meesten zijn geboren met hun handicap en zijn hun hele leven elk jaar 385 euro extra kwijt aan het eigen risico. Ik kan niet voor hen allen spreken, maar weet dat ze niet makkelijk rond kunnen komen. Ik kan wel voor mijn chronisch gehandicapte dochter spreken, en ik weet dat er in haar leven een hoop geld bij moet. En dat wij, haar ouders, de rest van ons leven voor al haar kosten opdraaien, inclusief het eigen risico.

Oneerlijk

Samengevat. Ja, ik ervaar het eigen risico als een boete op het hebben van een chronische ziekte. Het is niet hetzelfde als een deuk je in auto rijden (daar ben je dan nog zelf schuldig aan, had je maar voorzichtig moeten rijden). Het is een gegeven dat je elke jaar dat geld kwijt bent, tot je dood aan toe. En dat is oneerlijk. 

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Onze dochter heeft vanaf haar 12de levensjaar MS wij hadden nog een chronisch zieke dochter die is op 28 jarig leeftijd overleden. Het heeft ons een vermogen gekost en de overheid blijft maar door gaan met Eigenrisico ,hoezo eigenrisico? verschrikkelijk veel eigen kosten, vervoer, betaling rollator, PO – stoel, = algemeen gebruikelijk dus zelf aanschaffen, maar dit is toch geen algemeen gebruik voor iemand van 39 jaar? WMO voorzieningen, PGB, haar vriend werkt en moet de betalen voor onze dochter. Hij heeft een baan waar hij veel voor heeft geleerd en verantwoordelijk is. Daar wordt ook al meer belasting over betaald, Normaal. Hij mag daar zelf toch ook wel wat aan overhouden? Het is voor hem de zorg verdriet en een financieel plaatje , Zo drijf je deze mensen uit elkaar. Chronisch zieken mogen ondanks hun ziekte wat je overkomt niet gelukkig zijn. chronische ziekte overkomt je. Het is alleen maar inleveren aan gezondheid, aan financieel kosten en het ergste lichamelijk leed dat je niets meer kunt pakken ze je ook nog af. Eigen risico noemen ze dat, daar kun je toch zelf niet aan doen? Het overkomt je. Dat kleine beetje waar je dan nog een iets gezelligs mee kunt doen wordt je ook ontnomen. Eigenbijdragen moeten verdwijnen, eerder kon je bij de belasting ook nog wel een wat declareren en je bruto inkomen wordt minder, Zij zegt zelf; als dit het is dan hoeft het voor mij niet meer. Dan houd het leven op. Dat is toch intriest?

  3. Ik ben het helemaal met je eens, ik heb eind januari de 385 Euro ook al opgemaakt door mijn chronische ziekte.
    Wat ik niet begrijp is dat er voor mensen die chronisch ziek , invalide of op andere manieren beperkt zijn, wat bij de instanties bekend is, dat die niet vrijgesteld worden van de verplichte eigen bijdrage want ziek zijn is GEEN keuze!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.