Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Een warm welkom in Amerikaans buurthuis

Dit voorjaar was ik in Houston voor een bestuursvergadering. Ik had goede verhalen gehoord over het Baker-Ripley Neighborhood Center waar ons overleg zou plaatsvinden: een vooruitstrevend buurthuis in een multiculturele stad. Ik verheugde me erop dat met eigen ogen te gaan zien.
Movisie-Petra-van-Leeuwen-EPI.jpg

In haar vorige blog schreef Petra waarom liefde een onmisbaar ingrediënt is van het werk van sociaal werkers>>

De vergadering was van de International Federation of Settlements and Neighborhood Centers (IFS), een netwerk van organisaties die zich over de hele wereld inzetten voor het versterken van buurten en wijken.

Namaste

Zodra ik uit de auto stapte, voelde het als thuiskomen op het prachtige terrein van dit buurthuis. Leerlingen van de  New Neighbor School hadden voor ieder bestuurslid een bord gemaakt waarop we in de eigen taal welkom werden geheten. Op het mijne stond Namaste en ernaast stonden twee prachtige jonge meisjes. Ik vroeg me af wat hun verhaal was.

Zien, horen en voelen

Terwijl ik rondliep, kon ik het warme welkom dat het buurthuis biedt aan meer dan negentig verschillende nationaliteiten ZIEN, HOREN en VOELEN. Ik kon het ZIEN in de open ruimtes, de sprankelende kleuren, de briljante kunst, de krachtige posters en interessante cursussen. De muren zaten vol met IK BEN-posters van kinderen waarop ze lieten zien waar ze trots op waren: liefde, vluchteling, wereldleider, Syrisch … Ik kon kinderen HOREN spelen en lachen, vrouwen dansen, overal opgewonden gesprekken en medewerkers die op een waarderende manier praatten.

Koesterende plek

Ik hoorde de zorgvuldig gekozen bewoordingen die hoop voor de toekomst creëren, voortbouwend op trots gepresenteerde of goed gevonden krachten. ‘Omdat verandering begint met de eerste nieuwe vraag’, legde het team van het buurthuis uit.  Hun vragen gaan vooral over dromen, sterke kanten, de manier waarop nieuwe buren willen bijdragen aan de samenleving. Ik kon HOREN hoe vijfdeklassers hun presentaties gaven over hun land van oorsprong waardoor ik meer leerde over Congo en Libanon. Ik kon de oprechte liefde en het respect voor mensen VOELEN. Deze omgeving, levendig en positief, bleek een echte koesterende plek.

Appreciative Inquiry

Baker-Ripley ligt mij nu na aan het hart. Voor mij persoonlijk was het fantastisch om een plek te bezoeken waar de waarderende manier van werken bewaarheid is. Waar ik kon zien wat het betekent om een warm welkom te bieden. Waar Appreciative Inquiry als aanpak in alle haarvaten te merken was. In mijn werk als trainer en adviseur geloof ik in sociaal werk dat bouwt op de kracht van mensen. Daarin liggen mijn passie en ambitie voor Nederland. BakerRipley voelde als een droom die werkelijkheid is geworden. Ik heb extra motivatie mee teruggenomen naar Nederland om hier in onze steden ook warme en gastvrije BakerRipley ervaringen te creëren. Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om het zelf te zien, te horen en te voelen.

Petra van Leeuwen is senior adviseur bij Movisie.
LinkedIn | @VanLeeuwen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.