Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Digitalisering van de zorg

De zorg wordt voor zorgverleners steeds digitaler en efficiënter ingericht. Toch is de care en cure nog niet helemaal overgegaan naar de digitale werkomgeving en worden (nog) lang niet alle technologieën die er tegenwoordig beschikbaar zijn geaccepteerd. Stiekem zwermt er in veel zorgorganisaties nog erg veel papier.
Rian-Schmitz.jpg

In de vorige gastblog vroeg Carla Bartels zich af hoe je als thuiscoach ‘vertrouwd dichtbij’ kunt zijn >>

Zou het kunnen dat het te maken heeft met de investeringen of is er toch nog een angst voor de veiligheid van dossiers? Of is het werken met papier zo’n gewoonte geworden dat het kunnen bladeren en het maken van aantekeningen eigenlijk juist wel prettig werkt? 

Verknocht aan papier

Papier is decennia lang hét communicatiemiddel geweest. Het is dus ook niet zo gek dat we er nog zo aan verknocht zijn. Het tastbaar zijn van informatie en daadwerkelijk iets in je handen hebben. Dat is wat we willen. Maar ook de zorgsector ziet in dat het efficiënter kan. We kunnen niet meer om alle digitale technologieën heen.

Delen van informatie

Daar moet je ook niet om heen willen. We kunnen in deze digitale tijd niet meer zonder de technologie. Dus waarom zouden we hier niet volop gebruik van maken en dit in ons voordeel laten werken? Denk hierbij aan de zoektijd naar informatie die enorm gereduceerd wordt en informatie die eenvoudig gedeeld en bewerkt kan worden. Het kunnen delen van informatie en het op locatie kunnen bekijken en bewerken van informatie. Dat is waar de zorgsector baat bij heeft.

Digitaal dossier

Als we bovenstaande feiten aan elkaar koppelen, is de ideaalsituatie een digitale oplossing die het gevoel van papier weet na te bootsen. Een mens werkt vanuit zijn emotie. En ingewikkelde ICT-oplossingen zijn daar meestal niet op gebouwd. Een ideale oplossing hiervoor is een systeem waarmee je op digitale apparaten kunt werken zoals je dat met papier gewend bent. Dit is iets waar we in de toekomst ongetwijfeld ook naartoe zullen gaan. Het bladeren door je digitale dossier, arceren van tekst, het vergelijken en het plaatsen van bookmarks en notities, allemaal online.

Informatiebeveiliging

Veiligheid is een aspect dat altijd in acht gehouden moet worden. Zeker ook in de digitale wereld. Verstuur je informatie via e-mail of andere toepassingen? Dan moet je er wel op kunnen vertrouwen dat dit veilige verbindingen zijn en dat alle procedures rondom digitale veiligheid strikt gehanteerd worden. Hier dien je dan ook rekening mee te houden bij het zoeken naar je digitale partner.

Digitale tijdperk

We kunnen er niet meer om heen. We zullen het digitale tijdperk moeten omarmen en dit in ons voordeel moeten laten werken. Maar juist op zo’n manier dat het huidige werkwijzen ondersteunt in plaats van drastisch verandert.

Rian Schmitz is communicatie adviseur bij I-FourC.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.