Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Compassie als medicijn?

Hoe komen de 250 ondertekenaars van de Nashville verklaring toch tot hun standpunt? Wat bezielt hen om zich achter een Amerikaans manifest te scharen dat homoseksualiteit en transgender personen zo openlijk ontkent? En belangrijker nog: hoe gaan we hier mee om?
Hanneke Felten is adviseur en onderzoeker bij Movisie en Kennis Kennisplatform Inclusief Samenleven
Hanneke Felten is adviseur en onderzoeker bij Movisie en Kennis Kennisplatform Inclusief Samenleven. ‘Discriminatie op de arbeidsmarkt is een probleem dat we onder ogen moeten zien. Het verdient prioriteit.’ Foto: Movisie

De vorige keer blogde Hanneke naar aanleiding van de trending #sorryJohan over haar ervaringen met discriminatie >>

Aan het Christendom zelf kan het eigenlijk niet liggen. Er zijn zo’n 2 miljard christenen op de wereld. Het is een geloof dat door mensen heel verschillend wordt beleefd. Onder al deze mensen zijn zeer uiteenlopende opvattingen over lesbische vrouwen, homo mannen, biseksuele en transgender personen. Wat het Christendom veel meer verbindt, is het begrip van ‘naastenliefde’ dat juist centraal staat in de Bijbel.

Vooroordelen

De ondertekenaars kunnen dus hun geloof naar voren schuiven als reden voor hun negatieve houding ten aanzien van lesbische vrouwen, homo mannen, biseksuele en transgender personen (LHBT’s) maar een echte verklaring biedt dat niet. De psychologie geeft wel een duidelijke verklaring, namelijk ‘prejudice’. Met prejudice worden negatieve gevoelens bedoeld ten aanzien van een persoon omdat deze wordt gezien als onderdeel van een groep. Deze vooroordelen kunnen leiden tot discriminatie van LHBT’s maar bijvoorbeeld ook tot discriminatie van mensen met een donkere huidskleur of mensen met een beperking. Slecht nieuws dus: een afwijzende houding zoals die van de ondertekenaars is niet alleen ‘slechts een mening’, het leidt ook tot schrijnende praktijken: denk bijvoorbeeld aan LHBT’s die niet meer aan het Avondmaal mogen gaan in hun kerk, soms zelfs uit de kerkelijke gemeenschap worden gezet of door hun ouders (als het LHBT-kinderen betreft) mishandeld worden of op straat worden gezet.

Genezen met compassie?

Maar er is ook goed nieuws. Want in tegenstelling tot seksuele geaardheid zijn vooroordelen wél te ‘genezen’. Diverse wetenschappelijke studies laten zien dat wanneer mensen met vooroordelen ten aanzien van bijvoorbeeld homoseksuelen iemand leren kennen die homoseksueel is en er sprake is van écht contact, dit de vooroordelen kan doen afnemen. Dat is met name effectief wanneer er sprake is van inleving en empathie. Of zoals Christenen dat noemen: compassie.

Winst voor iedereen

Als je je inleeft in hoe het voelt voor een jongere in de christelijk orthodoxe gemeenschap die er achter komt LHBT te zijn en als je écht in hun schoenen gaat staan, dan is het bijzonder moeilijk om deze jongeren te blijven afwijzen. Veel christenen doen dat ook niet meer: onderzoek van het SCP laat zien dat acceptatie van LHBT’s in de lift zit, ook onder religieuze mensen. Vele dialoogbijeenkomsten in het land, LHBT-gastsprekers op scholen (bijvoorbeeld van ‘homo in de klas’) en dappere dominees hebben hier, denk ik, een belangrijke bijdrage aan geleverd. De Nashville verklaring lijkt een poging om dat tij te keren. Ik vermoed tevergeefs: juist door dit manifest lijken nog meer christenen zich open te stellen voor contact met LHBT-personen. Naastenliefde lijkt aan terrein te winnen en dat is winst voor iedereen.

Hanneke Felten is senior projectleider en onderzoeker effectiviteit en diversiteit bij Movisie.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.