Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Bier-estafette met kinderen

‘Op rugbykamp deden we bier-estafette’, vertelt mijn elfjarige glunderend. Mijn adem stokt. Als team moesten ze om de beurt een glas legen, rennen naar een pion, daar zo gauw mogelijk tien rondjes omheen draaien en dan rechtuit terug lopen. De snelste Mini’s wonnen. Als hij de ontsteltenis op mijn gezicht leest, voegt hij toe: ‘Met limonade dan, hè’.
Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdzorg en risicojeugd.

Vorige keer beschreef Merel waarom je bij het tegengaan van seksueel misbruik niet alleen kunt vertrouwen op een vertrouwenspersoon >>

De coach had gewaarschuwd: ‘Noem het nooit limonade-estafette, het is bier-estafette!’ Denk je dat je kind gezond aan het sporten is, wordt hij alvast voorbereid op de ‘coole’ combinatie alcohol- competitie-groepsverband.

Sportkantines schenken alcohol aan minderjarigen

Je zou denken dat met het verschuiven van de leeftijdsgrens voor de aanschaf van alcohol naar achttien jaar in 2014, een belletje is gaan rinkelen over het gevaar van alcoholconsumptie bij minderjarigen. Maar De Gelderlander berichtte onlangs dat Gelderse gemeenten sportkantines nauwelijks controleren op het verstrekken van alcohol aan jeugdigen. De regionale krant kwam tot deze conclusie na onderzoek in 35 gemeenten en bij 50 sportclubs.

Alcoholconsumptie van tieners

De Gelderse gemeenten zijn niet de enigen die worstelen met de alcoholconsumptie van tieners. In het Overijsselse Kampen blijken jongeren meer te drinken dan elders in het land. Kampen gaat sportverenigingen dit jaar beter controleren op het handhaven van de alcohol leeftijdsgrens en sommeert ouders een oogje in het zeil te houden bij de drankketen op eigen terrein.

Gemeente organiseert kroegentocht

Het Noord-Brabantse Woensdrecht organiseert vanaf dit jaar kroegentochten om voorlichting te geven aan ouders die niet naar speciale avonden over alcoholmisbruik komen. Jongeren kunnen een speciale virtual realitybril opzetten en ontdekken hoe ze de wereld zien met te veel drank op. In Woensdrecht drinkt 20 procent van de dertienjarigen al alcohol, meldt lokale krant BN De Stem.

Campagne

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) dat jongeren bij ruim 8 op de 10 sportkantines gewoon alcohol kunnen bestellen. De vierjarige campagne om alcoholmisbruik in de sport tegen te gaan, opgestart door het ministerie in samenwerking met kinderarts en oprichter van alcoholpoli’s Nico van der Lely, lijkt dus nog onvoldoende vruchten te hebben afgeworpen.

Nico van der Lely vertelt over de rol die alcohol speelt bij seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik bij jongeren op het Zorg+Welzijn congres Jongeren en Seksueel Geweld op woensdag 6 februari in Driebergen. Meer info en inschrijven >> 

Bingedrinken nog steeds probleem

Dezelfde Van der Lely publiceerde onlangs onderzoek over alcoholintoxicatie onder jeugd. Hij constateert een toename van het aantal minderjarigen dat met een alcoholvergiftiging in de periode 2007-2011 en zag zelfs een piek in 2015. Positief is dat jongeren iets ouder zijn bij opname in een Nederland ziekenhuis: de gemiddelde leeftijd steeg van 14,9 in 2007 naar 15,5 in 2016. Verder blijft bingedrinken een ernstig probleem, concluderen Van der Lely en collega’s.

Niet schadelijk?

Dat er nog een wereld te winnen valt, was al duidelijk door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2016. Bijna 7 op de 10 jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud noemen hun eigen alcoholconsumptie niet schadelijk voor hun gezondheid.

Imago

Me dunkt dat niet alleen betere controle moet komen op de verkoop van alcohol in sportkantines, maar ook dat het imago van drinken met je teamgenoten moet veranderen. Kinderen preoccuperen met een bierestafette hoort daar niet bij, lijkt me.

Hersencellen gaan dood

Mijn elfjarige verzekert mij overigens dat hij nooit alcohol gaat drinken. ‘Daar gaan je hersencellen van dood.’ Nou maar hopen dat hij daar op zijn vijftiende na een glansrijke overwinning op de tegenstander aan de toog nog zo over denkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.