Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Bereid je vast voor op de digitale toekomst

Social media, iedereen gebruikt ze tegenwoordig. Ze zijn gemakkelijk, leuk en interessant. Toch is nog lang niet iedere sociaal werker, hulpverlener of zorgmedewerker als professional digitaal actief. Wat zo langzamerhand begint op te vallen, juist omdat heel Nederland op social media actief is geworden.
Hans Versteegh is blogger bij Zorg+Welzijn

In mijn vorige blog liet ik al voorbeelden zien van sociaal werkers die zelf hun kleine “mediamomentjes” wisten te creëren. En via social media hun sociale doelen beter en sneller wisten te bereiken.

In mijn ogen zijn social media een mooi opstapje naar de toekomst. Want zo:

  • Kun je tijd en moeite besparen.
    Nooit meer een flyer ontwerpen, printen en in de bus gooien of naar de winkels gaan om te leuren of jouw poster daar mag hangen (ik had er altijd een hekel aan). Met een enkel bericht kun je een groot bereik hebben en meer andere mensen bereiken dan op de traditionele wijze.
  • Kom je ethische vragen tegen.
    Die je straks helpen om dan verstandige keuzes te maken. Bijvoorbeeld; gebruik jij als hulpverlener de foto op Facebook waarop jouw aan alcohol verslaafde cliënt dronken aan een bar stond, afgelopen zaterdagnacht, in het voortgangsgesprek dat jij maandagmorgen met hem hebt?
  • Loop je tegen de grenzen aan.
    Van je huidige organisatiestructuur en het prikkelt jou om andere organisatievormen te zoeken, vaak in spontane netwerkverbanden, gebaseerd op co-creatie, wederkerigheid en delen. Het toverwoord hierin is ondernemen. Een competentie die in je POP niet misstaat. Maar hoe ver mag je daarin gaan? Via internet geldt: the sky is the limit.
  • Leer je een deel van je werk met behulp van technologie uit te voeren.
    Bijvoorbeeld door met je cliënt te beeldbellen, te chatten of -steeds meer- via korte appjes even contact te hebben. Zo maak jij deel uit van de leefomgeving van je cliënt. En leer je dat die meer en meer zelf de regie op het contact wenst.
  • Word je bekend met het hanteren van nieuwe technologie.
    Zoals smartphones, tablets, smartwatches en VR brillen. Straks ook met robots die je collega’s zullen zijn. Op de sociale opleidingen oefenen de eerste studenten er al mee in diverse innovation- of tech-labs in het land. Leuk om zelf eens te kijken en uit te proberen.
  • Je oefent met digitale basisvaardigheden.
    Die je straks nog veel meer nodig gaat hebben. Want communiceren via social media is anders dan tegenover elkaar zitten praten. Je moet veel meer je best doen om een goed beeld te krijgen hoe de ander er bij zit, wanneer je digitaal communiceert.

Er komen nog veel gekkere dingen aan

  • Humanoids: de eerste mensachtige robot, Sophie, heeft in oktober 2017 het staatsburgerschap van een land gekregen en sinds kort ook benen. Je kunt er een intelligent gesprek mee voeren en straks vast ook mee dansen.
  • Artificial intelligence en machine learning: zelflerende computers en apparaten die zelf leren en dat veel sneller doen dan een individueel mens. Misschien krijgen we straks rechtspraak door computers? Het hoofd van Sophie zit er vol mee.
  • Robots: overal, altijd en veel beter dan de huidige, vaak eenzijdige klunzen die we nu kennen. Vooral ingezet in sociale contexten waar personeel en aandacht schaars zijn. Ook qua vormgeving gaan ze ons nog verrassen.
  • Sensoren en domotica: in huis, op straat, in voorwerpen en apparaten. Alles zal worden gemeten en alles is met elkaar verbonden, Het Internet Of Things (IOT).
  • Implantaten en chips in je lijf: nu nog om je deur meet te openen maar straks ook om je te identificeren en te bankieren. Of informatie die op een lens voor je oog verschijnt.
  • Data, data, data en nog eens data: doordat alles zal worden gemeten, krijgen we een heleboel informatie, die we gaan genereren, minen, analyseren, doorgeven, bewerken, etc. Je gemeente is er al mee begonnen.
  • Blockchain: gelijkwaardig gedeelde en in gedeeld eigendom hebbende informatie die transparant bewerkt en gebruikt wordt. Vergeet bitcoins, niet interessant. Straks kan je met blockchaintechniek dagelijkse handelingen verrichten zoals je vliegticket boeken, een huis kopen zonder dure notariskosten en de bibliotheekboeken verlengen. Misschien ook wel je zorgdossier beheren?
  • 3D-printen van lichaamsdelen. Nu al zijn er proeven met 3D geprinte botstructuren die aanhechten aan je lichaamscellen. En levensreddende geprinte organen.
  • Er zijn geruchten dat we ooit onze hersens aan “de cloud” kunnen verbinden. Stel je eens voor wat dat doet met zoiets als leren. Wanneer je niet meer je hele jeugd in de schoolbanken hoeft te zitten, maar gewoon je hoofd inplugt en je weet alles.

Oké, veel hiervan is ook nu misschien nog ver weg. Toch denk ik dat je door nu op social media actief te zijn al een beetje went aan nieuwe technologie en aan digitaal zijn. Kortom, wil jij je aan kunnen passen aan de nieuwe tijd, begin dan nu vast met wat voorhanden is. Zet jezelf niet op achterstand. Begin eerst maar eens met social media in je werk.

https://www.welzijn30.nl/ben-jij-er-klaar-voor/

Vorig artikelBlog: ‘Alsjeblieft geen teambuilding’
Volgend artikelBlog: Zie de ander niet als casus
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.