Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Als het ziekenhuis belt

Het OLVG-ziekenhuis belt fysiotherapeut Sacha. ‘Een dame van 85 vraagt naar u. U bent haar fysiotherapeut. Zij heeft verder niemand, geen familie, geen vrienden. Zij ligt al twee weken bij ons met een gebroken heup. Haar kunstgebit, horloge en andere spullen liggen thuis. Kunt u helpen?’
Mellouki Brieuc-Yves Cadat-Lampe Cadat-Lampe is senior adviseur cliëntenparticipatie en democratische vernieuwing Movisie

De vorige keer blogde Mellouki over een bijeenkomst waar luidkeels werd gezongen over huwelijksdwang >>

Dat doet Sacha. Ze bekommert zich maandenlang om de oude dame. Niet als professionele therapeut, maar als vrijwilligster. Ze voelt zich verantwoordelijk. De oude dame heeft haar hulp nodig. Ze moet over een paar weken geopereerd worden. Sacha vindt het belangrijk dat zij zich dan zo veilig mogelijk voelt in het ziekenhuis. Zij vat dit op als een persoonlijk opdracht.

Mobiel

Zo bezoekt ze regelmatig de oude dame. Zij regelt een maatje via het Rode Kruis, het maatschappelijk werk en zelfs de politie. Sacha koopt voor haar een mobiel. Zo heeft de oude dame de vrijheid om haar te bellen. En dat werkt. De dame heeft het gevoel dat ze weer in contact is met de buitenwereld.

Rollator

Een langdurige relatie ontstaat. De oude dame vertelt persoonlijk verhalen over haar zoon. Sacha laat vakantiefoto’s zien. De oude dame is best assertief en niet altijd even aardig. Als Sacha voor haar een oud-rollator van haar oma regelt, vindt de oude dame die niet mooi en dat zegt ze ook. Het geeft niet. Sacha kan zich in haar positie verplaatsen.

Heup

De oude dame ondergaat met een gerust hart de heupoperatie. Daarna wil ze terug naar huis. Maar dat gaat niet. Zij loopt met een looprek. Ze komt terecht op een besloten afdeling van het verzorgingshuis. Niet echt een passende oplossing want zij is ad rem. Maar het is niet anders. Naar omstandigheden lijkt ze er redelijk vrede mee te hebben.

Blij

Sacha heeft echter een dubbel gevoel. Ze is treurig over het feit dat mensen in nood zo eenzaam kunnen zijn. Maar ze is tegelijk blij voor wat zij voor de oude dame mag doen. En blij met wat zij terugkrijgt aan vriendschap en waardering.

Positief

Inmiddels zien ze elkaar elke maand, al zes maanden lang. Wanneer Sacha belt of op bezoek komt, klinkt de oude dame positief. Er is iemand in haar leven.

Mellouki Brieuc-Yves Cadat-Lampe is senior adviseur cliëntenparticipatie en democratische vernieuwing Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.