Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arm zijn is een dagtaak

Vorige week dronk ik koffie met mijn vriendin Sophie. Een paar jaar geleden kwam ze in een faillissement terecht. Nu woont ze met haar man in een klein flatje en pint ze wekelijks 40 euro leefgeld. Daar moet ze alles van doen. Alles!
Arm zijn is een dagtaak
Foto: Johan van Walsem

Ik zie nu pas hoeveel tijd en energie het kost om arm te zijn. ’s Ochtends doet ze boodschappen bij de Turkse winkel  waar je grote broden kunt krijgen voor maar € 1,50. Soms weet ze daar nog een dubbeltje vanaf te praten. Vervolgens belt ze met de bewindvoerder over het gebit van haar man: hij heeft veel kiespijn en moet eigenlijk een kunstgebit.  Maar het is uitgesloten dat ze dat kunnen betalen, dus is het nu zoeken naar een oplossing.  Dan een uurtje wandelen voor de nodige lichaamsbeweging. De sportschool  is te duur maar het park voor de deur  is gratis.

Vervoer gaat op de fiets: goedkoop en gratis lichaamsbeweging. Vorige week brak het  zadel. Dus dan maar het hele eind gefietst naar die kennis met een schuur vol oude fietsonderdelen die een oud zadel er gratis voor haar op zet.  Eind van de middag langs de Albert Heijn waar ze vanaf vier uur stickers plakken met 35 procent korting. Ze kent inmiddels de klanten die om dezelfde reden de winkel bezoeken. Zo scoort ze een portie goedkoop vlees dat ze bewaart in de diepvries.

Klagen doet ze niet. Ze realiseert zich dat ze het faillissement aan zichzelf heeft te danken en dat ze daar niemand anders de schuld van kan geven. En de zon is gratis, haar huwelijk goed, haar vriendinnenclubje hecht . Bovendien is ze over drie jaar van alle schulden af. In haar woonkamer heeft ze een poster opgehangen met zesendertig hokjes, een voor elke maand in de schuldsanering.  Maandelijks gaat er een groot kruis door een van die hokjes en als ze klaar is geeft ze een groot feest.

En daarna? Ze heeft geen tijd om daar over na te denken,  eerst nog drie jaar overleven. Arm zijn is inderdaad een dagtaak. En een zware ook!

Wil Verschoor, manager programma Participatie

‘Het probleem bij arme mensen is niet het gebrek aan motivatie om iets van hun leven te maken, maar het gebrek aan bandbreedte.’ De psycholoog Eldar Shafir zegt dat het gevoel van schaarste ervoor zorgt dat mensen anders handelen. Ze worden opgeslokt door kortetermijndenken en hun zorgen waardoor zij nooit op eigen kracht, waarop zo wordt gehamerd door de overheid, uit hun moeilijke situatie kunnen komen. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.