Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 jaar Oranje Fonds

Het is alweer tien jaar geleden dat prins Willem-Alexander in het huwelijk trad met Máxima Zorreguieta, op 2 februari 2002. Een vruchtbaar huwelijk, al was het omdat het paar - en wij - sindsdien drie prinsesjes rijker zijn. Maar ook een vruchtbaar huwelijk vanwege het cadeau dat ons toekomstig staatshoofd en zijn echtgenote ontvingen van hun onderdanen, u en ik. Dat cadeau was en is het Oranje Fonds.
10 jaar Oranje Fonds

Het is uitgegroeid tot het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Jaarlijks wordt zo’n € 32 miljoen besteed aan de doelstelling, waarvan ruim € 26 miljoen aan directe financiële bijdragen in bijna 5000 sociale initiatieven in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk. Daarmee bevordert het Oranje Fonds de betrokkenheid in de samenleving.

De Appeltjes van Oranje zijn een begrip in onze sector. Deze stimuleringsprijs wordt jaarlijks in mei aan drie organisaties uitgereikt en bestaat uit een sculptuur, vervaardigd door de Koningin, en een geldprijs van € 15.000. Projecten door het Fonds gesteund en/of geëntameerd blijken vaak  succesrijk.

Geen wonder dat het aantal donerende ‘Vrienden’ van het Oranjefonds jaarlijks toeneemt en dat het fonds ook meer legaten ontvangt. Zorg+Welzijn staat stil bij het tienjarig jubileum van het Oranje Fonds middels een interview met directeur Ronald van der Giessen. Hij zegt onder meer: ‘Wat mij blijft verrassen is dat er zo ontzettend veel goed particulier initiatief is in Nederland. Daar wordt je zo blij van. Hoezo crisis, hoezo verharding van de maatschappij? Dat is heel indrukwekkend.’

Daarnaast besteden we aandacht aan het Rotterdamse project ‘Echte mannen’ een van de vele initiatieven die door het Oranje Fonds wordt gesteund. Een citaat: ‘Hij heeft een baan gevonden, is verhuisd en stond gister nog met z’n maat Ronald het behang van de muur te krassen. Hoe anders was dat een maand of vier geleden. Toen kwam Ben de deur niet uit. Hij lag vooral depressief op de bank.’

Rest mij hierbij namens Zorg+Welzijn het Oranje Fonds van harte te feliciteren met het jubileum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.