Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Bij pgb-fraude moet ík me verantwoorden en niet de budgethouder’

Ik ben zeer verbolgen over alle ophef over het frauderen met pgb's door bemiddelingsbureaus. Ik ben eigenaar van zo’n bureau. Al sinds 2003 toen nog zo goed als niemand ooit van het pgb gehoord had. Ik ben een gediplomeerd psychosociaal/maatschappelijk werkster, heb 35 jaar ervaring met alle soorten hulpverlening.
‘Bij pgb-fraude moet ík me verantwoorden en niet de budgethouder’

Link: Dossier Persoonsgebonden Budget

Door Marlies Duyx – Ik ben als familiaal bemiddelaar aangesloten bij de rechtbank te Tongeren en Hasselt. Ik ben aangesloten bij de LVPW en NVMW en bij beide geregistreerd als zelfstandig praktijkvoerend. Ik moet studiepunten halen om iedere 3 jaar mijn licentie te verlengen. Mijn praktijk is een leerwerkplek, we begeleiden stagiaires.

Medewerkers van reguliere instellingen zijn noodgedwongen gebonden aan hun computer, want registreren staat voorop, anders wordt er niet betaald. Dit gaat ten koste van de hulpverlening.
Met behulp van het pgb kan de cliënt aangeven wat voor hem/haar belangrijk is. Wij luisteren daarnaar, we vullen dat in. Wij werken met psychiatrische cliënten die vanuit de langdurige zorg naar ons doorverwezen worden en ik kan met trots zeggen dat 99 procent niet meer opgenomen is. Waardoor komt dat? Wij veranderen de thuissituatie, zodat het leven weer leefbaar wordt. Door laagdrempelige, zelfgekozen activiteiten aan te bieden in een huiselijke omgeving krijgen eenzame, door de maatschappij afgeschreven mensen weer eigenwaarde, zelfvertrouwen en sociale contacten.

Wat mij nu zo enorm stoort is dat niemand stilstaat bij de onrust die teweeg gebracht wordt bij mensen die toch al afhankelijk zijn van anderen. Mijn cliënten zijn wel psychiatrisch, maar niet dom. Ze kunnen vaak niet met geld omgaan en het (begrijpend) lezen van een brief is heel moeilijk, daar hebben ze uitleg bij nodig. Ze zijn nu heel bang dat ze straks alles kwijt raken en weer in dat gat vallen waar ze heel moeizaam uit omhoog geklommen zijn. 

Het Zorgkantoor Zuid Limburg heeft een goede oplossing bedacht voor het fraudeprobleem, waardoor die hele discussie over fraude in feite achterhaald is. Ik heb een akte van cessie getekend waardoor ik en niet de budgethouder aansprakelijk ben voor alles wat met het beheer van pgb te maken heeft. Dus bij fraude of misbruik moet ík me verantwoorden en niet de budgethouder.

Wat zie ik de laatste drie jaar om me heen? Het zijn geen gediplomeerde hbo vakmensen die fraude plegen. Het zijn geen mensen die vanuit hun hart en met betrokkenheid en ervaring werken. Nee, het zijn allemaal mensen die niet geschoold zijn of een (mbo) opleiding of ervaring hebben op financieel gebied en die denken snel rijk te kunnen worden. Ik heb al jaren meerdere keren bij CVZ, verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen, Per Saldo en Huis voor de Zorg aandacht gevraagd voor de groeiende misstanden. Ze namen niet eens de moeite om te reageren. Ik kan talloze praktijkvoorbeelden geven van fraude, maar daar luistert niemand naar.

Doe net als wij, luister naar de grote groep waar het wel goed mee gaat en die vertrouwen heeft in de personen die hun pgb beheren én de zorg bieden. Voor deze combinatie is vertrouwen nodig en dat vertrouwen moet je verdienen! Ik tel geen administratie- en beheerkosten voor het aanvragen, verlengen, verantwoorden en beheren. Ik vraag niet meer aan dan klasse 2 OB omdat dat geld genoeg is om goede begeleiding te bieden.

Bewindvoerders, juristen e.d. komen steeds vaker in opspraak, maar dit zijn wel mensen die door hun titel aanzien hebben en dus blindelings vertrouwd worden, maar zijn dit niet net zo goed mensen die in verleiding komen en zich rijk rekenen? Het is prima dat Per Saldo een keurmerk gaat toekennen, maar aan wie? De gediplomeerde ervaren hulpverlener of de gladde jongens die een psycholoog in dienst nemen die gelikte rapporten schrijft om meer indicaties met een hogere klasse te krijgen?
 
Marlies Duyx, Eigenaar Révita, Heerlen
Révita biedt begeleiding, bemiddeling en psychosociale hulpverlening aan mensen met een psychiatrische stoornis.

Link: Dossier Persoonsgebonden Budget

5 REACTIES

 1. Dat er bemiddelingskantoren zijn die frauderen staat als een paal boven water,maar diegene die wel hun werk met hart en ziel doen worden nu ook negatief benaderd.
  Sasja zegt dat zorgverlening en budgetbeheer niet samen gaat,maar ik werk met mensen met een WSW status en ook met verslaafden. Deze mensen kun je dus echt niet zelf het budget laten beheren. De meeste staan ook nog onder schuldsanering,dus hoe moet het anders gebeuren?

 2. Lees alle reacties
 3. Helaas wordt het imago van zorgverleners wederom geschaad door malafide “collega’s”. Wij zijn als particuliere instelling sinds 2005 actief met PGB. Wanneer iedereen zich aan de regels houdt en zorgt dat de geleverde zorg aantoonbaar is kan er weinig mis gaan. Dit is uiteraard een kwestie van integriteit en verantwoordelijkheid nemen. Wij als zorgaanbieder zorgen ervoor dat wij naar de cliënt, de zorgverzekeraar transparant zijn. We laten dit toetsen door een onafhankelijk accountant. Creatief omspringen met het PGB is bij uitgangspunt al een verkeerde keuze. Van het CIZ mag je verwachten dat ze onafhankelijk een juiste indicatie stellen, deze geïndiceerde zorg moet je dan ook bieden, daarvoor is namelijk het PGB toegekend en niet voor andere doeleinden. Professionele zorgverleners dienen hun cliënten hierop te wijzen. Het is nog altijd jammer dat het PGB ongeveer 75% van het normale tarief is. De overheid zou juist de AWBZ kosten kunnen drukken om meet PGB’s te stimuleren en deze mensen moeten belonen omdat ze de zorgkosten laag houden. Helaas hoor je van die kant van de medaille niets.

 4. Er zijn zeker ook goede bureau”s maar zorgverlening en beheer van de pgb moeten niet samen gaan!
  Ook moeten de instellingen onder de loupe genomen worden. Hieraan worden hoge indicatie”s door het CIZ afgegeven voor een client die bij lange na de uren bv begeleiding niet krijgt.
  Veel geld wordt niet besteedt aan de zorg maar aan vergaderingen,het maken van raportages en het volgen van cursussen etc.
  Sasja

 5. De goeden leiden altijd onder de slechte, ik heb als maatschappelijk werkster gewerkt bij een bureau in Rotterdam -Zuid, een groot puinhoop,geen cliëntendossiers, cliënten moeten maar afwachten wanneer men op komt dragen, niet opgeleid personeel, geen contracten voor cliënten of personeel en op het moment dat er via de inspectie een gegronde klacht wordt ontvangen ontslaat men de klokkenluider op staande voet. Uiteraard wordt er zeer creatief omgesprongen met PGB en bijna de gehele familie is lid van het bestuur.
  Waanzin ten top!
  Sorry hoor, maar de bezem moet er echt door!

 6. De goeden leiden altijd onder de slechte, ik heb als maatschappelijk werkster gewerkt bij een bureau in Rotterdam -Zuid, een groot puinhoop,geen cliëntendossiers, cliënten moeten maar afwachten wanneer men op komt dragen, niet opgeleid personeel, geen contracten voor cliënten of personeel en op het moment dat er via de inspectie een gegronde klacht wordt ontvangen ontslaat men de klokkenluider op staande voet. Uiteraard wordt er zeer creatief omgesprongen met PGB en bijna de gehele familie is lid van het bestuur.
  Waanzin ten top!
  Sorry hoor, maar de bezem moet er echt door!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.