Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betere hulp kan treinsuïcides voorkomen’

Mensen die zelfmoord willen plegen door voor de trein te springen, moeten worden gewezen op de ernstige overlast die hun daad veroorzaakt voor machinisten, treinreizigers, brandweer en politiemensen. Daardoor zal het aantal zelfmoorden op het spoor afnemen, meent Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie.

Jaarlijks plegen tussen de 180 en 190 mensen zelfmoord op het Nederlandse spoor. Degenen die voor de trein springen zijn, zich vaak onbewust van de ernstige overlast die hun wanhoopsdaad veroorzaakt.

Door ze daar nadrukkelijk op te wijzen, in gesprek en met folders, zullen suïcidalen er eerder van afzien, stelde Kerkhof in een interview met de GPD.

Preventie
Hij is betrokken bij een onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen, Prorail en de

Ivonne van de Venstichting

naar methodes om treinsuïcides te voorkomen. In Nederland overheerst ten onrechte het gevoel dat mensen die zich van het leven willen beroven dat toch wel doen, meent psychiater Cornelis van Houwelingen: ‘Maar met

hulp

kun je dit soms echt voorkomen.’

Zelfmoordgedachten
Samen met de psychiater pleit Kerkhof ervoor dat hulpverleners in de behandeling meer stilstaan bij de gevoelens van levensmoeheid. Binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt volgens hen te weinig gevraagd naar de zelfmoordgedachten van een patiënt. In Duitsland gebeurt het wel. De indruk bestaat dat door betere begeleiding daar het aantal treindodingen is afgenomen.

MaatregelenVerder moet het spoor ontoegankelijker en onaantrekkelijker worden gemaakt voor zelfmoordplegers. Dat kan door hekken langs risicovolle delen van het spoor te plaatsen, camera’s op te hangen en de verlichting op perrons met doorgaand treinverkeer te verbeteren.

Daarnaast kunnen borden langs het spoor worden geplaatst waarop mensen die levensmoe zijn, worden opgeroepen een hulplijn te bellen. In het onderzoek wordt met deze maatregelen geëxperimenteerd. Bron: GPD, 8 januari 2007

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.