Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Basisdocument om afwegingskader Meldcode te bepalen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Samenleving heeft het basisdocument over het afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gepubliceerd. Dit document helpt professionals bij het opstellen van een voor hun beroepsgroep specifiek afwegingskader.
1-Kindermishandeling-AdobeStock.jpg
Vanaf 1 januari 2019 moeten professionals gaan werken met een aangescherpte Meldcode. - Foto: AdobeStock

Vanaf 1 januari 2019 moeten professionals gaan werken met een aangescherpte Meldcode. Ernstige situaties van kindermishandeling en huiselijk geweld moeten vanaf dan altijd gemeld worden bij Veilig Thuis. Tot die tijd kunnen beroepsgroepen afwegingskaders opstellen die helpen te bepalen wanneer een situatie zo ernstig is dat er melding van moet worden gedaan.

Afwegingskader

Een afwegingskader ondersteunt een professional met vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling bij het beslissen of een melding noodzakelijk is en, vervolgens, bij het beslissen of het zelf bieden of organiseren van hulp (ook) mogelijk is. Het basisdocument biedt bouwstenen die beroepsgroepen kunnen gebruiken bij het opstellen van zo’n afwegingskader. Iedere beroepsgroepen krijgt de ruimte om een afwegingskader in te vullen op een manier die aansluit bij het eigen professioneel handelen.

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt per 1 januari 2019 aangescherpt. Deze aanscherping betekent een aanpassing van de vijfde stap uit de Meldcode. Lees meer >>

Betere herkenning

De verwachting is dat het gebruik van een afwegingskader leidt tot betere herkenning en ondersteuning van slachtoffers van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Daarnaast zou het gebruik van een afwegingskader de informatiepositie van Veilig Thuis moeten verbetert en eraan bijdragen dat de organisatie beter in staat wordt structurele patronen van geweld te herkennen en te doorbreken.

Verplicht

Met ingang van 1 januari 2019 zijn alle beroepsgroepen die onder de werking van de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling vallen verplicht over een afwegingskader te beschikken en te gebruiken. De periode tot 1 juli 2018 is bedoeld om de afwegingskaders op te stellen. In de tweede helft van het jaar 2018 moeten de afwegingskaders een plaats krijgen in het dagelijks werk van professionals.

Lees hier het volledige Basisdocument >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.