Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Banenplan voor 10.000 gehandicapten

Bedrijven spannen zich de komende jaren extra in om 10.000 mensen met een handicap aan een baan te helpen. Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA zei dinsdag bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken dat met ondernemersorganisatie VNO-NCW te hebben afgesproken.

De PvdA pleit al langer voor quota voor werkgevers om mensen met een beperking meer kans te geven op een werkplek. Daarvoor kreeg de partij echter nooit genoeg steun in de Kamer. Volgens Hamer blijken ondernemers wel bereid deze groep extra te helpen.

Werkgroep

Een woordvoerder van VNO-NCW bevestigde de afspraak met de PvdA. Het plan moet volgens hem nog wel worden uitgewerkt. Hamer zei dat een werkgroep van het bedrijfsleven en haar partij in januari aan de slag gaat.

Kwetsbaar

De PvdA-politica stelde dat het kabinet ‘niks doet voor de kwetsbaarsten in onze samenleving’, geen banenplan heeft, maar wel de recessie versterkt en de werkloosheid vergroot met verkeerde bezuinigingen. ‘Dan gaan we zelf de boer op voor banen’, aldus Hamer.

Wajong

Zo hekelde de sociaal-democrate de wijze waarop het kabinet ingrijpt bij sociale werkplaatsen en de Wajong-uitkering voor jonggehandicapten. Volgens haar maken daardoor straks 30.000 mensen met een beperking minder kans op werk. Dat hoopt Hamer deels goed te maken met haar banenplan met VNO-NCW.

Supermarkt

Volgens VVD’ers Matthijs Huizing en Malik Azmani is wel duidelijk dat ondernemers van goede wil zijn, maar moet de overheid eerst orde op zaken stellen. Zij wezen op eerdere initiatieven van diverse bedrijven, zoals het supermarktenconcern Ahold en een landelijk verspreid recreatiepark, om Wajongers aan de slag te krijgen.

Vacatures

De liberalen menen dat uitkeringsinstantie UWV keer op keer bewijst niet te kunnen leveren als werkgevers zeggen vacatures te hebben voor Wajongers. ‘Het is niet onbekend dat het UWV tot nu toe onvoldoende zicht heeft op welke mensen met welke kwaliteiten in de regeling zitten. Dit is funest voor de bereidheid van werkgevers’, aldus Azmani

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.