Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsenclub tegen meldplicht kindermishandeling

Artsenfederatie KNMG is fel gekant tegen een wettelijke meldplicht voor kindermishandeling. PVV-kamerlid Dille diende daarover vorige week een motie in.
Artsenclub tegen meldplicht kindermishandeling

De PVV wil de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling omzetten in een wettelijke meldplicht. In de meldcode die nu wordt gehanteerd is het voor zorgverleners geen plicht om een vermoeden van kindermishandeling te melden. Wel geldt er een ‘ja, tenzij’-beleid; er moeten zwaarwegende redenen zijn om niet te melden.

Onderzoeken
In een brief aan de Tweede Kamer stelt de KNMG dat een professional volgens de meldcode een vermoeden van kindermishandeling nader moet onderzoeken. Hij is daarbij verplicht om een deskundige in te schakelen. Als een kind thuis niet veilig blijkt, moet de zorgverlener ook volgens de geldende code melden.

Contraproductief
Invoering van een meldplicht zou contraproductief zijn, vreest de KNMG. Ouders die hun kinderen mishandelen zouden dan nog vaker zorg mijden. Ook bestaat het gevaar dat er een stuwmeer aan meldingen ontstaat, waarvan er vele onterecht zullen zijn. Tot slot is de KNMG bang dat zorgverleners zich na een melding ontslagen voelen van verdere bemoeienis en dat is volgens de artsenfederatie ook niet de bedoeling.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Artsennet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.