Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Anderhalf uur huishoudelijke hulp is genoeg’

Anderhalf uur huishoudelijke hulp in de week is genoeg voor een schoon huis, zo concludeerde de rechter deze week in Utrecht. De rechter gaf daarmee de gemeente Utrecht gelijk die de hulp aan 5000 cliënten terugbracht naar dit minimum. Maar, de gemeente moet wel voldoende zorgvuldig onderzoek doen voordat er wordt gekort.
Rechters oordelen allen dat zorgvuldig onderzoek door gemeente moet worden uitgevoerd bij cliënten
Rechters oordelen allen dat zorgvuldig onderzoek door gemeente moet worden uitgevoerd bij cliënten - Foto: ANP XTRA

Ook de rechter in Arnhem vindt dat de gemeente zorgvuldig onderzoek moet doen voordat ze besluit over het aantal uren huishoudelijke hulp dat cliënten krijgen. Twee ouderen sleepten daar de gemeente Montferland (Gelderland) voor het gerecht. Montferland vindt dat inwoners de eerste drie uur huishoudelijke hulp in de week zelf moeten regelen en betalen. De rechter vond dat niet kunnen en stelde dat de gemeente per individu moest kijken naar de hulpbehoefte. Mensen die niet zelfredzaam zijn moeten een beroep op de Wmo kunnen doen voor huishoudelijke hulp, aldus de rechter.

Onderzoek

Er moet volgens de rechters dus ‘zorgvuldig onderzoek’ komen de situatie van de aanvrager. ‘Maar wat is zorgvuldig?’ vraagt directeur Liane den Haan van de ouderenbond ANBO zich af. ‘Wij vinden dat er altijd een persoonlijk onderzoek moet plaatsvinden. Niet via de telefoon, maar door elkaar in de ogen te kijken.’

De gemeente mag de huishoudelijke hulp voor burgers niet opzeggen met een algemene bezuinigingsmaatregel in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Dat was het oordeel in een eerdere rechterlijke uitspraak bij een echtpaar in het Friese Dantumadiel. Lees meer>>

Korting

De gemeente Utrecht kreeg eerder ruim zeshonderd bezwaarschriften van inwoners die zijn gekort op de huishoudelijke hulp. De gemeente moest de hulp voor 5000 terugbrengen naar anderhalf uur  en liet zo’n 3600 mensen dat via de telefoon weten. Bij de mensen die meer dan vier uur hulp in de week kregen is de gemeente op gesprek geweest. Vooral over dat telefoongesprek zijn critici verbolgen: dat is niet hetzelfde als een zorgvuldig onderzoek.

Veel huishoudelijke hulpen worden nu al ontslagen door de bezuinigingen op het budget door de gemeenten. De dienstencheque zou 19.000 banen moeten behouden. Maar dat is nog maar zeer de vraag. Lees meer>>

Onderzoek

De Utrechtse wethouder Margriet Jongerius geeft toe dat niet in alle gevallen de onderzoeken goed zijn uitgevoerd. Zij zegt in de Volkskrant dat een speciaal team in tweede instantie moet gaan beoordelen of sommige Utrechters misschien toch iets meer hulp nodig hebben. Ook krijgen cliënten hulp bij het inschakelen van hun omgeving en familie bij hun huishouden.

Hoger beroep

Ondanks alles heeft Utrecht volgens de rechtbank voldoende aangetoond dat een huis schoonmaken in anderhalf uur per week de norm is. Volgens de gemeente is dat bovendien vastgesteld in overleg met zorgaanbieders. ‘Dat wil nog niet zeggen dat het ook lukt om binnen die tijd het huis schoon te maken’,  werpt advocaat Petra Staal in de Volkskrant tegen. Zij wil in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

4 REACTIES

 1. Zelfs met een rapportage van een onafhankelijke arts die door de WMO zelf wordt ingeschakeld krijg je nog steeds niet het aantal uren wat nodig is voor adequate hulp. Dan nog de WMO zeggen dat het niet kan door bezuinigingen van het het Rijk. Dat is nietwaar! Want verleden jaar is er van het totale Rijksbudget uitgekeerd aan de Gemeenten 1.3 miljard bespaard. Door gebrek aan medemenselijkheid kun je gemakkelijk geld besparen wie zijn de dupe??

 2. Lees alle reacties
 3. De rechter heeft ws zelf een -niet uit de WMO- betaalde huishoudelijke hulp.
  Laat deze rechter eens wat praktijkervaring opdoen. Door middel van een praktijk-stage.
  Zelf heb ik reuma en ik nodig dseze rechter van ganser harte uit om mijn woning eens een keer in anderhalf uur schoon te maken. 
  C.Hoeck je hebt helemaal gelijk evenals J.Sessink.

 4. Schoonmaken is een vak. Er zijn mensen die poetsen en er zijn mensen die
  huishoudkunde hebben gestudeerd. Dus al doende leren en al lerende doen.
  Echt goed schoonmaken is een mix van beiden.
  Gemeenten hebben gewoonweg geen verstand van schoonmaken. Rechters evenmin.
  Pas de mix toe en je zal versteld staan!!!

 5. Belachelijk, De rechter heeft zelf denk ik een kabouterhuisje. Wat doe je nu 1 1/2 uur????? Bedden verschonen, en wassen- drogen – stofzuigen boven, douche -WC , ramen zemen, keuken waar in gekookt word daar moeten de tegels en de wasbak ook schoongemaakt worden. Anders krijg je teveel bacteriën waar de mensen weer ziek van worden en die moeten opgenomen worden in het Ziekenhuis wat nog veel meer kost. Maar ik heb wel gezien ( bij KEVIN) dat je tegenwoordig heel erg ziek moet zijn voor je opgenomen wordt. Nou het zal nog wat worden. Wel betalen maar geen hulp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.