Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

ANBO: ‘Evaluatie van Wmo is te rooskleurig’

Volgens ouderenbond ANBO is de tevredenheid onder ouderen over de lokale uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) tamelijk laag. Dat blijkt uit een enquête van de ouderenbond waaraan ruim 550 senioren hebben deelgenomen.
ANBO: 'Evaluatie van Wmo is te rooskleurig'

Volgens de ANBO is er werk aan de winkel voor de nieuwe gemeenteraden. Ook noemt de ouderenbond de deze week verschenen evaluatie van de Wmo van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ‘veel te rooskleurig’.

Klachten
De ANBO noteerde klachten over de trage afhandeling van aanvraagprocedures voor Wmo-voorzieningen, de informatievoorziening en de deskundigheid bij Wmo-loketten. Veertig procent van de respondenten moest na een positief besluit minstens vier weken wachten op de toegekende voorziening.

Afgewezen
Vergoedingen voor trapliften worden vrijwel standaard afgewezen. In sommige gemeentelijke verordeningen zijn deze voorzieningen onmogelijk gemaakt, stelt de ANBO. Een meerderheid van de ouderen meent dat gemeenten teveel beleidsvrijheid hebben bij de uitvoering van de Wmo. Het gevolg is dat er grote verschillen bestaan tussen gemeenten wat betreft ondersteuning en kwaliteit van zorg. 

Communicatie
Volgens het SCP voeren gemeenten de Wmo ‘naar tevredenheid van de cliënten uit’. In de evaluatie staat echter ook dat tweederde van de mantelzorgers niet weet dat gemeenten hen ondersteuning kan bieden. De ouderenbond concludeert dat de communicatie hierover beter moet. Ook signaleert de bond dat allochtonen nauwelijks de weg weten naar het Wmo-loket en amper zijn vertegenwoordigd in Wmo-adviesraden.

Achterban
Ook zijn er grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om indicatieprocedures. Daarnaast vindt een meerderheid van de gebruikers dat de kwaliteit van de huishoudelijke zorg is verslechterd sinds de invoering van de Wmo drie jaar geleden. Het SCP constateert dat het gemiddelde aantal geïndiceerde uren thuiszorg nauwelijks is afgenomen. De ANBO ontvangt daarover van haar achterban andere signalen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANBO/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Niet zo gek dat de ANBO andere signalen krijgt dan de onderzoekers van het SCP. Het SCP verzamelt gegevens, de ANBO klachten. Dus de ANBO zal alleen horen van mensen als hun thuiszorguren zijn afgenomen, niet als ze zijn toegenomen. Dat is altijd een negatiever beeld.

  3. Er zijn net gemeenteraadsverkiezingen geweest.
    Het feit dat de Wmo een lokale aangelegenheid is, zou ook positief kunnen werken : stem een volgende keer bij de gemeenteraadsverkiezingen niet zo zeer op een partij, maar op de persoon die voor uw probleem ( in verordeningen) en die de controlerende taak op de uitvoering het beste heeft aangepakt. Het College aanspreekt op die problemen.
    Iedere gemeente heeft zijn eigen profiel als het om de demografie gaat: een landelijke wetgeving kan het gevaar opleveren dat we de oude Wvg-verstrekkingboekachtige toestanden weer terug krijgen. Daar zit ik althans niet op te wachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.