Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op vijf kinderen ontevreden met zichzelf

Van de basisschoolleerlingen heeft een op de zes overgewicht, een kwart een allergie en is 20 procent niet tevreden met zichzelf. Dit blijkt uit de Ga voor gezond!-test, die bijna 11.000 kinderen van 4 tot 12 jaar invulden.
Eén op vijf kinderen ontevreden met zichzelf

Uit de resultaten blijkt ook dat 14 procent van de leerlingen uit groep 4 tot en met 8 wordt gepest. Andere uitkomsten zijn dat allochtone leerlingen minder vaak ontbijten en minder fruit eten dan autochtone leerlingen. Verder voldoet een derde van de kinderen uit de laagste groepen van de basisschool en een kwart van de kinderen uit de bovenste aan de beweegnorm (minimaal 1 uur per dag matig intensief bewegen en tweemaal per week sporten). Meer dan de helft beweegt dus te weinig.

Sociale omgeving
De test is in het schooljaar 2008-2009 gehouden en onderdeel van de nationale scholenactie Ga voor gezond!, een initiatief van gezondheidsinstituut NIGZ. Leerkrachten, ouders en leerlingen konden de vragen beantwoorden. Met de resultaten kunnen scholen zien hoe gezond en veilig hun school is. De thema’s zijn voeding, bewegen, het lichaam, sociale omgeving en een gezond en veilig schoolklimaat.
 
Aandacht
In het schooljaar 2008-2009 vulden bijna 11.000 leerlingen de test in: 1.296 uit groep 1 tot en met 3 en 9.492 uit groep 4 tot en met 8. Ook vulden 599 ouders en 321 leerkrachten de test in. De resultaten laten zien dat de gezondheid van kinderen voortdurend en uiteenlopende aandacht nodig heeft.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NIGZ, Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.