Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdamse Kolenkitbuurt bovenaan ‘wijkenlijst’

De veertig probleemwijken waren al langere tijd bekend. Maar welke buurt er nu echt het slechtst aan toe is, werd geheim gehouden. RTL Nieuws maakte echter zaterdag bekend dat de Amsterdamse Kolenkitbuurt probleemwijk nummer één van Nederland is.
Amsterdamse Kolenkitbuurt bovenaan 'wijkenlijst'

Door Alexandra Sweers –‘Het is niet leuk om op nummer één van de lijst te staan’, zegt woordvoerder Arthur Zielhorst van het stadsdeel Bos en Lommer waar de Kolenkitbuurt onder valt. ’We staan natuurlijk liever niet op die lijst, maar we moeten ook de realiteit onder ogen zien.’

Startkwalificatie
De Kolenkitbuurt kampt met een opeenstapeling van problemen. Zo’n negentig procent van de zevenduizend inwoners is allochtoon. Een derde van de bewoners leeft onder het sociaal minimum, veertig procent van de kinderen haalt geen startkwalificatie, de werkloosheid is bijna twintig procent en er heerst een groot gevoel van onveiligheid. 

Duidelijk
Echt shockerend vindt de woordvoerder de eerste plaats niet. Zielhorst: ‘RTL Nieuws heeft de rangorde van de twintig slechtste wijken bekend gemaakt, maar voor die tijd waren de problemen in deze buurt natuurlijk al duidelijk. In januari is beslist waar de gelden van het kabinet heen gaan. Bos en Lommer krijgt 3,1 miljoen euro en dat wordt geïnvesteerd in community centers, gezondheidszorg, preventie en huis-aan-huis-aanpak.’

Stigmatiserend
De bekendmaking van de ranglijst heeft heel wat voeten in de aarde gehad. RTL Nieuws eiste in een rechtszaak dat het ministerie een brief, waar de volgorde van de wijken uit op te maken is, openbaar maakte. Oud-minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken & Integratie) vond de bekendmaking ‘stigmatiserend’ en ging in hoger beroep. Uiteindelijk stelde de Raad van State Vogelaar in het gelijk.

Rotterdam
Toch publiceerde RTL Nieuws een deel van de lijst. Onder de eerste twintig vallen acht wijken uit Rotterdam. Op nummer twee, drie en vier staan de Rotterdamse buurten Pendrecht, Oude Noorden en Bloemhof. De Utrechtse wijk Ondiep staat op vijf. De hoofdredactie van RTL Nieuws stelt dat zij tot openbaarmaking is overgegaan om iedereen zelf te kunnen laten beoordelen of het belastinggeld in de wijken op de juiste manier besteed wordt.

Uitzending RTL Nieuws

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Foto: ANP/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.