Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam ontfermt zich over verborgen vrouw

De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag unaniem een motie aangenomen om de zogeheten verborgen vrouwen meer bescherming te bieden. Dit zijn vrouwen uit traditionele niet-westerse culturen die gedwongen door hun familie in isolatie in de stad leven en vaak het slachtoffer zijn van bijvoorbeeld mishandeling, intimidatie en dwangarbeid.
Amsterdam ontfermt zich over verborgen vrouw

Amsterdamse politici willen voorkomen dat deze jonge moderne slavinnen hun verblijfsvergunning verliezen als ze eenmaal aangifte durven te doen en scheiden van hun partners. De raad roept het kabinet en de Tweede Kamer op maatregelen te treffen zodat deze kwetsbare vrouwen meer bescherming genieten als ze hulp durven te zoeken. Het is niet bekend hoeveel verborgen vrouwen in Amsterdam leven. De gemeente wil dit met de andere grote steden gaan inventariseren.

Importbruid
De gemeenteraadsfractie van de VVD schreef een notitie over deze kwetsbare groep, onder meer naar aanleiding van het boek De Uitverkorene van Fayza Oum’Hamed. De Marokkaanse kwam als minderjarige importbruid naar Nederland en werd door haar echtgenoot opgesloten, mishandeld en verkracht tijdens haar verblijf in Amsterdam-Oost.

Hulpkreten
Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft al een groot aantal voorstellen van de VVD overgenomen om deze vrouwen de helpende hand te bieden. Zo zal er tijdens gesprekken met de GGD en bij de verplichte inburgering meer aandacht zijn voor de rechten van vrouwen en de mogelijkheden om hulp te zoeken als ze in de problemen raken. Ook de politie zal actiever optreden, ook bij hulpkreten zonder aangifte.

Opvang
Verder heeft de gemeente plannen gemaakt om de vrouwen meer en betere (anonieme) opvangplekken te bieden. De voltallige gemeenteraad omarmde woensdag de voorstellen en steunde de motie die was ingediend door de VVD, GroenLinks en de PvdA.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.