Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Alzheimer Nederland wil meer casemanagers

'Door casemanagers te financieren, kunnen dementerenden het langer op een goede manier thuis volhouden', aldus Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. De patiëntenbelangenorganisatie vraagt de Tweede Kamer 9,5 miljoen euro voor grootschalige invoering van casemanagement.
Alzheimer Nederland wil meer casemanagers

Casemanagement is een zeer efficiënte manier om mantelzorgers overeind te houden, stelt Alzheimer Nederland. Een casemanager is een vaste begeleider van een dementiepatiënt, die de regie heeft over de zorg en de mantelzorgers deskundige ondersteuning biedt. Dankzij de inzet van mantelzorgers woont ruimt 70 procent van de 230.0000 mensen met dementie thuis. De belasting van de mantelzorgers is echter zo zwaar, dat dit voor velen niet of nauwelijks is vol te houden, aldus Alzheimer Nederland
 
Begroting
Met de inzet van 9,5 miljoen euro kunnen er in 2010 op hbo-plusniveau opgeleide casemanagers aan de slag in een verzorgingsgebeid van 1 miljoen inwoners. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal patiënten met dementie door de vergrijzing verder toenemen, tot een half miljoen in 2050.

Petitie
Afgelopen dinsdag heeft Alzheimer Nederland een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden waarin zij vraagt om meer casemanagers voor dementerenden. Deze week spreekt de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van VWS over de zorg. 

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: TVVonline.nl/Alzheimer Nederland Foto: ANP/Les van Lieshout

2 REACTIES

  1. Reagerend op Judy; misschien heb je gelijk, echter ik denk dat ouderenadviseurs (welzijn) en de HBO-plus opleiding erbij hebben gedaan de juiste, beste functionarissen in deze zijn. Immers zij zijn gewend om zelfstandig wonende ouderen te begeleiden m.b.t. alle levensterreinen (ook in deze functie van essentieel belang) plus de directe omgeving van de client. En niet onbelangrijk zij werken al jaren vanuit client centraal

  2. Lees alle reacties
  3. Moeten de casemanagers altijd op hbo-plus niveau
    opgeleid zijn? Is het niet mogelijk (delen van ) het werk door mbo-plus opgeleide mensen (met heel veel werkervaring in de PG-zorg) te laten uitvoeren? Werkt m.i. niet alleen kostenbesparend, maar gebruik makend van de enorme know -how een goede combinatie in het werk met dementerenden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.